Obsługiwane przez usługę Blogger.

Quiche z bobem i pieczoną papryką

By 10:42 , , ,

Pyszny i zdrowy. Bezmięsny, lecz nadzwyczaj sycący. A do tego kolorowy – quiche! Quiche, czyli placek na kruchym spodzie, z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą. Umnie zamiast śmietany – jogurt. A w roli nadzienia wystąpił bób i pieczona papryka. 

Photobucket 

QUICHE Z BOBEM I PIECZONĄ PAPRYKĄ 
ciasto: 
180g mąki pszennej pełnoziarnistej, 
90g masła, 
1 jajko, 
szczypta soli 

farsz: 
400g bobu, 
2 czerwone papryki, 
3 jajka, 
200ml jogurtu naturalnego, 
100g wędzonego sera (np. oscypek albo rolada ustrzycka), 
sól i pieprz, 
świeży tymianek 

Masło posiekać razem z mąką, do powstałej kruszonki dodać sól, jajko i ewentualnie 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 
Papryki umyć, osuszyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 40 minut, aż skórka będzie miejscami czarna. Następnie ostrożnie przełożyć papryki do miski. Miskę szczelnie okryć folią spożywczą, aby papryki się zaparzyły. Gdy wystygną, zdjąć z nich skórkę, a miąższ pokroić w paski. 
Bób gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą, obrać z łupinek. 
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty lub tortownicy o średnicy 21-24 cm. Dno gęsto ponakłuwać widelcem. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 minut, aż ciasto zacznie robić się złociste. 
Jajka roztrzepać w misce z jogurtem. Dodać starty ser, obrany bób i pokrojoną paprykę oraz łyżeczkę posiekanego tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 
Na zapieczony spód nałożyć farsz. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 
Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną tymianku. 


(inspirowane przepisem z magazynu „Moje Gotowanie” 5/2011 z moimi zmianami) 


 (Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda, bobu niestety u mnie niema, ale może pomyślę nad alternatywą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie! bardzo lubię tego typu dania,są pożywne i dają pole do popisu odnośnie farszu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada super! Moze taka zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie:) chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń