Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety schabowe z sałatką pomidorowo-brzoskwiniową

By 17:43 , , ,

Aromatyczne kotlety schabowe z... nie, nie z kapustą zasmażaną, a z lekką i kolorową sałatką z pomidorków koktajlowych i brzoskwiń. Sami byliśmy zaskoczeni, jak fajnie się to wszystko razem komponuje. Jako dodatek do tego obiadu świetnie pasuje opiekana bagietka albo pieczone ćwiartki ziemniaków – my jednak zjedliśmy same kotlety z sałatką :) 

 

KOTLETY SCHABOWE Z SAŁATKĄ POMIDOROWO-BRZOSKWINIOWĄ 
(2 porcje) 
2 kotlety schabowe z kością, 
1 łyżeczka musztardy francuskiej, 
½ łyżeczki płatków chili, 
½ łyżeczki suszonego tymianku, 
1 ząbek czosnku, 
½ łyżeczki miodu, 
sól i pieprz, 
2 łyżki oliwy 

sałatka: 
200g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych),
2 nieduże brzoskwinie, 
1 łyżka posiekanej mięty, 
1-2 łyżeczki soku z limonki, 
1 łyżka oliwy, 
sól i pieprz 

Kotlety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, dodać musztardę, płatki chili, suszony tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, miód i oliwę. Wymieszać i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 
Pomidory i brzoskwinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Z brzoskwiń usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną miętę, sól, pieprz, oliwę i wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Kotlety krótko obsmażyć z obu stron na patelni (już bez dodatku tłuszczu). Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku przez 7-10 minut (w zależności od grubości kotletów). 
Kotlety podawać razem z sałatką. 


(przepis z magazynu "Sól i Pieprz" 9/2011 z moimi zmianami)


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. intrygująca sałatka, w życiu bym nie pomyślała o tak nietuzinkowym połączeniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadlam brzoskwinie jako dodatek do kurczaka,bardzo fajnie sie komponuja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nietypowy schabowy - coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń