Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mini-serniczki z malinowym wzorkiem

By 00:00 ,

Urocze mini-serniczki z kakaowym spodem i słodkim malinowym wzorkiem. Pierwszy raz robiłam je rok temu, na ślub przyjaciółki – w ilości prawie 100 sztuk :D nieskromnie powiem, że cieszyły się dużym powodzeniem i prawie wszystkie zostały skonsumowane ;) 
Teraz upiekłam je znowu, tym razem „tylko” 12 sztuk :) 

I chociaż przepis jest dokładnie taki sam (nawet ser tej samej firmy) to za pierwszym razem serniczki wzorcowo w ogóle nie rosły i były niemal idealnie płaskie. Teraz rosły mi niczym babeczki, by po wyjęciu z piekarnika opaść. Aczkolwiek nie zaszkodziło im to w żaden sposób ;) 
 Są pyszne!

 

MINI SERNICZKI Z MALINOWYM WZORKIEM 
140g herbatników kakaowych, 
70g masła, 
500g mielonego twarogu, 
2/3 szklanki cukru, 
1 opakowanie cukru wanilinowego, 
2 białka z jajek, 
1 łyżka mąki, 
100g malin, 
1 łyżeczka cukru pudru 

Masło stopić. Herbatniki zmielić lub bardzo drobno pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem – powinny mieć konsystencję mokrego piasku. 
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce herbatników i palcami ugnieść, tworząc spód serniczków. Formę wstawić do lodówki. 
 Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. 
Twaróg, cukier, cukier wanilinowy, białka i mąkę krótko zmiksować. 
Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby oddzielić pestki. Dodać łyżeczkę cukru pudru i wymieszać. 
 Do foremek nałożyć masę serową prawie po brzegi (do poziomu mniej więcej 0,5 cm od góry). Wyrównać powierzchnię łyżeczką. Za pomocą łyżeczki na każdym serniczku zrobić po 3-4 kropki z musu malinowego, a następnie wykałaczką zrobić „esy floresy”. 
Piec przez 30 minut, następnie wyjąć z piekarnika i po 5-10 minutach wyjąć serniczki z foremki. 
Ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby stężały. 


(przepis własny) 

 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze