Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bruschetta

By 11:33 , , , , ,

Bruschetta to przekąska włoskich rolników, pracujących na plantacjach oliwek. Jak wiele tego typu włoskich potraw – z prostych składników i niezbyt czasochłonnych – także i ona zrobiła międzynarodową karierę i obecnie podawana jest niemal w każdej włoskiej restauracji jako przystawka. 
Ja bardzo lubię jeść bruschettę na drugie śniadanie. Ale tylko latem, kiedy pomidory są dojrzałe, aromatyczne i naprawdę smaczne. To właśnie wersja z pomidorami jest najbardziej znaną i klasyczną wersją tej potrawy, choć spotkałam się także z innymi wariacjami – np. z podsmażanymi grzybami leśnymi. 

Póki co, zapraszam na klasykę. Kto jeszcze nie miał okazji jej próbować – najwyższa pora nadrobić zaległości, bo pozornie zwykła grzanka z oliwą, czosnkiem i świeżymi pomidorami smakuje po prostu wspaniale :) 

Photobucket 

BRUSCHETTA 
12 kromek ciabatty lub bagietki, 
2-3 łyżki oliwy, 
1 ząbek czosnku, 
2 dojrzałe pomidory, 
świeża bazylia, 
 sól i pieprz 

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć kromki pieczywa i opikać ok. 8 minut, aż będą złociste. 
Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną bazylię, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. 
Upieczone grzanki smarować oliwą czosnkową (pędzelkiem) i nakładać po łyżce pomidorów. 
Podawać od razu. 


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Pyszne i proste, do tego pięknie wyglądające:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż wstyd się przyznać że ich nigdy nie jadłam. Chyba muszę je sobie zrobić jutro na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna włoska klasyka! Zapraszam też do akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne! Włosi jednak dobrze wiedzą, o co chodzi w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń