Sznycle cielęce z mozzarellą i pesto
Niebywale proste, ale przepyszne danie. Makaron, pesto, mozzarella i aromatyczne, dojrzałe pomidory – czyli wszystko, do czego mam słabość ;) Taki obiad robi się dosłownie w 20 minut, a nie wstyd go podać nawet gościom ;)
SZNYCLE CIELĘCE Z MOZZARELLĄ I PESTO
(2 porcje)
300g sznycli cielęcych,
100g sera mozzarella,
4 średnie pomidory,
3 łyżki bazyliowego pesto,
120g spaghetti,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy
Pomidory umyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
Sznycle przekroić na 2 mniejsze części, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oliwie – najpierw z jednej strony, później obrócić, nałożyć plastry mozzarelli i smażyć pod przykryciem, aż ser się stopi.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z połową pesto. Nałożyć na talerz, obok ułożyć mięso, posypać pomidorami i resztę pesto.
(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2011 z moimi zmianami)
1 komentarze
Wygląda pysznie :) Ja na dzisiaj planuję kurczaka curry z mlekiem kokosowym.
OdpowiedzUsuń