Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z nutą parmezanu

By 16:38 , ,

Sałatka pełna dobrości :) Dużo chrupiących smakołyków, zdrowe warzywa i aromatyczne grzanki, a to wszystko skropione lekkim musztardowym dressingiem. Prosto, lecz wykwintnie. 
Według mnie jest to sałatka, którą można zarówno skonsumować sobie na drugie śniadanie w pracy, jak i podać ją jako przystawkę do eleganckiej kolacji. 

Photobucket 

SAŁATKA Z NUTĄ PARMEZANU 
 (2 porcje) 
2 duże garście miksu sałat, 
½ długiego ogórka, 
5-6 rzodkiewek, 
2 łyżki mieszanki różnych nasion (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe), 
2 kromki bułki pszennej, 
3 łyżki świeżo startego parmezanu, 
3 łyżki oliwy, 
1 łyżka octu winnego, 
1 łyżeczka miodu, 
1 łyżeczka musztardy,
sól i pieprz,
2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek lub inne), 
kilka listków świeżej bazylii 

Mieszankę ziaren uprażyć na patelni bez tłuszczu. 
Kromki bułki skropić 1 łyżką oliwy, posypać połową parmezanu i upiec w piekarniku, aż będą rumiane (180 stopni, ok. 8-10 minut). 
Ogórek i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Mieszankę sałat umyć i osuszyć, przełożyć do miski. Wymieszać z ogórkiem, rzodkiewkami, posiekanymi ziołami i bazylią. 
2 łyżki oliwy wymieszać z octem winnym, miodem, musztardą, solą i pieprzem. Powstałym sosem polać sałatkę. Na koniec posypać pokruszonymi grzankami, uprażonymi nasionami i resztą parmezanu.


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2011 z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. pychota:) lekka, kolorowa, na lato idealna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym KONKURSIE NA NAJLEPSZĄ SAŁATKĘ LATA 2013! Na przepisy czekamy do 19 sierpnia. Więcej na: https://www.facebook.com/MapaZdrowia/app_122792484547539

    OdpowiedzUsuń