Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prowansalska potrawka warzywna

By 10:00 , ,

Ponownie odwiedzam kulinarnie słoneczną Prowansję, tym razem smakując zdrowej, aromatycznej i niskokalorycznej potrawki warzywnej. Jedzona razem z pieczywem, w zupełności wystarczyła nam na cały obiad. Warto zrobić, póki pod dostatkiem mamy świeżych i tanich warzyw :) 

Photobucket 

PROWANSALSKA POTRAWKA  WARZYWNA
(4-5 porcji) 
3 średnie ziemniaki, 
3 marchewki, 
300g fasolki szparagowej, 
1 nieduża cukinia, 
1 por, 
5 pomidorów, 
½ puszki białej fasoli, 
½ puszki czerwonej fasoli, 
100g makaronu nitki, 
1 łyżka zielonego pesto, 
2 łyżki oliwy, 
sól i pieprz, 
zioła prowansalskie 

Ziemniaki obrać i pokroić w gruba kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plastry. Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, pokroić na krótsze kawałki. Cukinię pokroić w półplasterki, a pora w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na 6 części. Fasolkę białą i czerwoną przelać wodą na sitku. 
W garnku zagotować 5 szklanek wody. Wrzucić ziemniaki, marchewkę i fasolkę szparagową. Gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać cukinię i pora. Gotować 2 minuty, następnie dodać pomidory, fasolę z puszki i makaron. Gotować do miękkości makaronu (3-5 minut). Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodać oliwę i pesto, wymieszać. 


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Idealne letnie danie - duzo warzyw, malo roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie jednogarnkowce, dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń