Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak tikka masala

By 10:28 , , ,

Kurczak tikka masala jest swoistym ewenementem, jak kuchnia jednego kraju przeniknęła do drugiego, znajdującego się po przeciwnej stronie kuli ziemskiej... 
Właściwie kwestią sporną jest, czy potrawa ta powstała w kolonii brytyjskiej w Indiach na skutek dopasowania lokalnej kuchni do brytyjskich gustów, czy dopiero na Wyspach Brytyjskich jako danie inspirowane kuchnią indyjską. Źródła różnie głoszą, więc prawdy raczej się nie dowiemy ;) Faktem jednak jest, że kurczak tikka masala uznawany jest za jedno z brytyjskich potraw narodowych (złośliwi zapewne stwierdzą, że jest to prawdopodobnie najlepsza brytyjska potrawa ;) 

Oczywiście powstały też różne wersje przepisów na tegoż kurczaka. Bazą jednak jest zawsze sos z jogurtu, pomidorów i charakterystycznych dla Indii przypraw. Mnie zaintrygował przepis z dodatkiem rozgniecionego banana i właśnie ten postanowiłam wypróbować. O matko, jakie to dobre było :D 
Na pewno będę wracać do tej potrawy, bo jak dla mnie jest po prostu pyyycha :) przy czym – jak to bywa w takich wypadkach – wygląd pozostawia wiele do życzenia ;) 

Photobucket 

KURCZAK TIKKA MASALA 
(2 porcje) 
2 filety z kurczaka (ok. 300g), 
150g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego), 
2 ząbki czosnku, 
1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
1-2 gałązki mięty, 
½ pęczka kolendry*, 
2 łyżki oleju, 
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu, 
1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, 
1 płaska łyżeczka przyprawy tandoori masala, 
½ łyżeczki kurkumy, 
½ dużego, dojrzałego banana, 
½ puszki pomidorów (200g), 
2 łyżki mielonych migdałów, 
5-6 łyżek mleka kokosowego, 
sól 

Mięso pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czoskiem, startym imbirem, posiekaną miętą i kolendrą, kuminem i garam masala. Dodać kurczaka, wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć kilka minut. Dodać rozgniecionego widelcem banana i pomidory z puszki. Dusić ok. 5 minut, następnie dodać mleko kokosowe, kurkumę, tandoori masala i mielone migdały. Doprawić solą do smaku i dusić kolejne kilka minut, aż sos się zagęści. Przed podaniem posypać dodatkowo kolendrą. 


* u mnie natka pietruszki, bo kolendrę upodobały sobie mszyce :(


(przepis z magazynu "To jest pyszne" 1/2011)


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Jak dla mnie wygląd jest więcej niż ok, zbyt surowo oceniłaś tego kurczaka ;) A ten dodatek rozgniecionego banana jest intrygujący.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn ze zdjęcia jako tako jestem zadowolona ;) chodziło mi o to, że sam kurczak pływający w pomarańczowej paciai na patelni nie powala wyglądem :D

      Usuń
  2. Owszem - chiken tikka masala to obowiazkowa pozycja prawie kazdego menu na Wyspach;) Istnieje jednak pewna dowolnosc w metodzie jego przygotowania, a za sprawa roznorodnych przypraw zawsze smakuje inaczej:) Ale Twoj wyglada wspaniale, no i dodatek tego banana... mmm chyba wyprobuje ;) A przy okazji polecam curry z kurczaka z bananem w sosie kokosowym, to dopiero jest pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie można kupić te przyprawy garam masala i tandoori masala? byłam dzisiaj w kilku sklepach ale nie znalazłam ich... Łatwo je dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety niezbyt łatwo... W zwykłych sklepach takich przypraw nie ma, nawet w dużych marketach. Ja kupiłam je w sklepie Kuchniach Świata ale można je też zamówić w sklepach internetowych z przyprawami :)

      Usuń
  4. Kurczaka rewelacyjny, cudowny, wspaniały. Robilam z mlekiem kokosowym własnej produkcji

    OdpowiedzUsuń