Tandoori roti
W ramach indyjskiej akcji Maggie, pieczemy indyjskie chlebki :) Przeróżne, ponieważ Indie to prawdziwy chlebowy raj kulinarny – choć każdybez trudu zauważy, że ich pieczywo kompletnie różni się od naszego. Zazwyczaj są to płaskie chlebki na drożdżach lub sodzie, pieczone w piecach tandoori lub smażone. Są idealnym dodatkiem do aromatycznych indyjskich potraw – zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich.
Kiedyś podawałam już przepis na chlebki z mąki z ciecierzycy, chapati, naan i nadziewane paratas. Tym razem podaję przepis na tandoori roti wg przepisu Manjuli. Niestety nie posiadam kamienia do pizzy, który jest najlepszy do wypieku takich chlebków w domowych warunkach, ale upiekłam je w maksymalnie nagrzanym piekarniku i też były bardzo smaczne :)
Inne indyjskie chlebki upiekły także Dobromiła, Martynosia i Bartoldzik :)
TANDOORI ROTI
(4 sztuki)
1 szklanka mąki pszennej razowej
+ trochę do podsypania,
1 szklanka zwykłej mąki pszennej,
¼ łyżeczki sody,
¼ łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli,
1,5 łyżki oleju,
¼ szklanki jogurtu naturalnego,
ok. ¼ szklanki wody,
masło
W misce wymieszać razem obie mąki, sodę, cukier i sól. Dodać jogurt i olej. Zagniatać ciasto, dodając stopniowo wodę. Wyrabiać ok. 1 minuty, aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło”.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienkie, płaskie placki, podsypując mąką. Placki kłaść partiami (po 2 sztuki) na nagrzaną blachę lub piec do pizzy i piec aż będą rumiane (2 minuty lub dłużej).
Upieczone chlebki smarować stopionym masłem i podawać na ciepło.
7 komentarze
Ja sobie nabyłem jakiś czas temu za całe 30 zł kamień. Pizza smakuje kompletnie inaczej, naany też na nim robię. Warto :-)
OdpowiedzUsuńDo kebabów roti pasuje zdecydowanie bardziej niż puri ;-)
Ach, piękne chlebki!
OdpowiedzUsuńMi babcia piekła takie 'chlebki' z ciasta na makaron i do dzisiaj uwielbiam każdego rodzaju . Chyba skorzystam z twojego przepisu jako swoisty powrót do dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńCzy one są bardziej kruche i chrupkie czy też miękkie? Wyglądają świetnie. Ja mam kamień do pizzy i chętnie bym je na nim upiekła.
OdpowiedzUsuńRaczej miękkie :)
UsuńKuchnia indyjska to coś, co mnie fascynuje. A chlebek prezentuje się smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńMoja książka:
www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com
Wspaniałe wyszły. Troszkę dłużej je piekłam i były miękkie w środku i chrupiące po bokach, mniam! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń