Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chakalaka (warzywny relisz)

By 17:37 , , , ,

Fajna nazwa, prawda? :) 

Chakalaka to tradycyjny, warzywny relisz pochodzący z Południowej Afryki. Najczęściej podaje się go razem z pap (kleikiem kukurydzianym) do grillowanych mięs lub gulaszów. Ja podałam go do kurczaka peri-peri. Na zrobienie kleiku kukurydzianego się nie zdecydowałam – jakoś wątpię, by mi posmakował ;) 

Przepisów na chakalaka jest sporo, gdyż może się on składać z różnych gatunków warzyw. Ja wypróbowałam przepis z magazynu „Kuchnia” 5/2012. 

 

RELISZ CHAKALAKA 
(2-3 porcje) 
1 łyżka oleju, 
1-2 ząbki czosnku, 
1 zielona papryczka chili, 
½ cebuli, ½ zielonej papryki, 
1 średnia marchewka, 
250g dojrzałych pomidorów, 
½ puszki (200g) krojonych pomidorów,
½ szklanki bulionu warzywnego, 
½ łyżeczki cukru, 
sól i pieprz do smaku 

Oczyszczoną z nasion papryczkę chili, czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory również drobno pokroić. 
W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i chili i krótko smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, marchew, pomidory świeże i z puszki. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 minut, aby warzywa zmiękły, a nadmiar płynu odparował. 

Gotowy relisz można częściowo zmiksować blenderem (ale nie na gładko) lub zostawić warzywa w kawałkach.


Nadmiar reliszu z powodzeniem sprawdzi się jako sos do makaronu :)


Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Ja bym chętnie placki ziemniaczane z nim zjadła. Pasowałby?

    OdpowiedzUsuń
  2. super! uwielbiam takie warzywne fanaberie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś i baaardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super przepis! mam akurat wszystkie składniki w domu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie fajna nazwa. A smak, jak sobie wyobrazam, jeszcze fajniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny dodatek do mięs z grilla i nie tylko. Dziękuję za kolejny wspaniały wpis w akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginalny chakalaka robiłem 8 lat temu jako student, a wtedy przepisu w polskim internecie nie było. Znalazłem po angielsku i zrobiłem - wyszedł gęsty i przepyszny, ale uwaga! - w przepisie była biała fasola (tz. baked beans) oraz curry. Oto on:
    Ingredients
    1 large onion, diced
    6 large tomatoes, grated


    2 green peppers, diced
    4 large carrots, peeled and grated
    450-gram can of baked beans
    4 spoonfuls of hot curry
    2 raw chilli, cut into very small pieces
    1 spoonful of peri-peri
    150 ml of oil
    half a teaspoon of salt
    Preparation
    Warm the oil in a cooking point for 1 minute
    Put in your onions and green pepper in the oil, and fry until soft
    Add the grated carrots, tomatoes, chilli and baked beans and mix thoroughly
    Allow the mixture to cook for 15 minutes in medium heat
    Stir the mixture every five minutes to ensure that it does not stick to the pot. Also make sure that the mixture becomes smooth.
    Add your curry, peri-peri and salt to season
    Allow to cook for another 15 minutes
    Note: Chakalaka keeps well, and can be stored in your refrigerator in a closed container for more than a week.

    OdpowiedzUsuń