Chakalaka (warzywny relisz)
Fajna nazwa, prawda? :)
Chakalaka to tradycyjny, warzywny relisz pochodzący z Południowej Afryki. Najczęściej podaje się go razem z pap (kleikiem kukurydzianym) do grillowanych mięs lub gulaszów. Ja podałam go do kurczaka peri-peri. Na zrobienie kleiku kukurydzianego się nie zdecydowałam – jakoś wątpię, by mi posmakował ;)
Przepisów na chakalaka jest sporo, gdyż może się on składać z różnych gatunków warzyw. Ja wypróbowałam przepis z magazynu „Kuchnia” 5/2012.
RELISZ CHAKALAKA
(2-3 porcje)
1 łyżka oleju,
1-2 ząbki czosnku,
1 zielona papryczka chili,
½ cebuli, ½ zielonej papryki,
1 średnia marchewka,
250g dojrzałych pomidorów,
½ puszki (200g) krojonych pomidorów,
½ szklanki bulionu warzywnego,
½ łyżeczki cukru,
sól i pieprz do smaku
Oczyszczoną z nasion papryczkę chili, czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory również drobno pokroić.
W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i chili i krótko smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, marchew, pomidory świeże i z puszki. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 minut, aby warzywa zmiękły, a nadmiar płynu odparował.
Gotowy relisz można częściowo zmiksować blenderem (ale nie na gładko) lub zostawić warzywa w kawałkach.
Nadmiar reliszu z powodzeniem sprawdzi się jako sos do makaronu :)
8 komentarze
Ja bym chętnie placki ziemniaczane z nim zjadła. Pasowałby?
OdpowiedzUsuńWedług mnie - tak! :)
Usuńsuper! uwielbiam takie warzywne fanaberie :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś i baaardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńale super przepis! mam akurat wszystkie składniki w domu!
OdpowiedzUsuńFaktycznie fajna nazwa. A smak, jak sobie wyobrazam, jeszcze fajniejszy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do mięs z grilla i nie tylko. Dziękuję za kolejny wspaniały wpis w akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńOryginalny chakalaka robiłem 8 lat temu jako student, a wtedy przepisu w polskim internecie nie było. Znalazłem po angielsku i zrobiłem - wyszedł gęsty i przepyszny, ale uwaga! - w przepisie była biała fasola (tz. baked beans) oraz curry. Oto on:
OdpowiedzUsuńIngredients
1 large onion, diced
6 large tomatoes, grated
2 green peppers, diced
4 large carrots, peeled and grated
450-gram can of baked beans
4 spoonfuls of hot curry
2 raw chilli, cut into very small pieces
1 spoonful of peri-peri
150 ml of oil
half a teaspoon of salt
Preparation
Warm the oil in a cooking point for 1 minute
Put in your onions and green pepper in the oil, and fry until soft
Add the grated carrots, tomatoes, chilli and baked beans and mix thoroughly
Allow the mixture to cook for 15 minutes in medium heat
Stir the mixture every five minutes to ensure that it does not stick to the pot. Also make sure that the mixture becomes smooth.
Add your curry, peri-peri and salt to season
Allow to cook for another 15 minutes
Note: Chakalaka keeps well, and can be stored in your refrigerator in a closed container for more than a week.