Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta z pomidorami i kozim serem

By 12:38 , , ,

Dawno nie robiłam tarty na obiad, dlatego korzystając z pełni pomidorowego sezonu, upiekłam tartę rodem z Prowansji. Kozi ser, świeża szałwia i rozmaryn sprawiają, że jej smak jest niezwykle intensywny i cudownie śródziemnomorski. Zakochaliśmy się w tej tarcie ;) 

Photobucket 

TARTA Z POMIDORAMI I KOZIM SEREM 
ciasto: 
200g mąki, 
100g masła, 
1 jajko, 
szczypta soli 

nadzienie: 
300g koziego twarożku, 
2 jajka, 
3 duże, dojrzałe pomidory, 
½ cebuli, 
świeży rozmaryn i szałwia, 
sól i pieprz 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. 
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut. 
Twarożek zmiksować z jajkami, doprawić pieprzem do smaku. Pomidory pokroić w plastry, a cebulę w piórka 
Podpieczone ciasto wyjąć i rozsmarować na nim masę twarogową. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, cebulę, szałwię i rozmaryn. Oprószyć solą i pieprzem. 
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. 


Photobucket 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Jaka piękna i słoneczna! Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kolory! I ten kozi serek. Po prostu bajka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, poczęstowałabym się porządnym kawałkiem ;)

    OdpowiedzUsuń