Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szaszłyki z kurczaka z sosem jeżynowym

By 10:12 , , ,

Ostatnio pojawiło się tutaj parę przepisów na szaszłyki, teraz dla odmiany pora na kolejny ;) Tym razem jednak faktycznie dość niebanalny, bo przyznacie pewnie sami, że połączenia mięsa z jeżynami mało kto próbował ;) Ja spróbowałam i muszę przyznać, że jeżyny świetnie komponują się z mięsem, ponieważ są kwaskowate i wyraziste. Dzięki nim „zwyczajany” kurczak nabrał charakteru! :) 

Photobucket 

SZASZŁYKI Z KURCZASKA Z SOSEM JEŻYNOWYM 
(2 porcje) 
300g filetów z kurczaka, 
4 łyżki białego wina lub cydru, 
1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu, 
150g jeżyn, 
1 łyżka oleju, 
1 łyżeczka octu balsamico lub winnego, 
1 łyżeczka miodu, 
sól i pieprz 

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany rozmaryn i wino. Wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę. 
Po tym czasie mięso wyjąć i nabić na patyczki do szaszłyków. Ręcznikiem papierowym osuszyć szaszłyki i posmarować je olejem za pomocą pędzelka. 
Szaszłyki upiec na grillu, na patelni grillowej lub w mocno nagrzanym piekarniku z funkcją grilla. 
Jeżyny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby oddzielić pestki. Dodać ocet, miód, pieprz i odrobinę soli. Całość gotować kilka minut, aby sos się zagęścił. 
Upieczone szaszłyki polać sosem. 


(przepis z książki "Kuchnia dietetyczna")


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Choc nie jestem fanka polaczenia miesa i owocow, to musze przyznac, ze ten sos zapowiada sie interesujaco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Ciekawa jestem jak smakuje. Lubię połączenie owoców i mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jeżyny, ale na sposób wytrawny jeszcze nie jadłam ;)
    zapisuję przepis ;)
    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

    OdpowiedzUsuń