Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zielone curry z krewetek

By 10:30 , , , , ,

Bardzo lubię zielone curry, dlatego od czasu do czasu wracam do tego przepisu na curry z kurczaka. Ostatnio zrobiłam trochę inną wersję – z krewetkami i innymi warzywami. Takie było dobre, że stwierdziłam, że tę wersję również zamieszczę na blogu ;) 

 

ZIELONE CURRY Z KREWETKAMI 
(2 porcje) 
  • 200g krewetek mrożonych, 
  • 200g brokułów, 
  • ½ średniej cukinii,
  • garść fasolki szparagowej, 
  • 1 cebulka dymka, kawałek papryczki chili (wg uznania), 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (u mnie mleko light), 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 
  • ½ słoiczka zielonej pasty curry (2 czubate łyżeczki), 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka oleju 

Krewetki rozmrozić, obrać z ogonków. 
Cebulkę dymkę, chili (bez pestek) i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w półplasterki. 
W woku lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, czosnek, fasolkę i brokuły (mrożonych warzyw nie trzeba wcześniej rozmrażać). Smażyć na niedużym ogniu kilka minut, mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać cukinię i smażyć jeszcze z 2 minuty. Następnie wrzucić krewetki, dodać mleko kokosowe, pastę curry i sos sojowy. Gotować 2 minuty, następnie wlać mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. 


Podawać z ryżem albo makaronem ryżowym.


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze