Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyk w słodkim sosie z brzoskwiniami

By 10:12 , , , , ,

Inspirowane kuchnią azjatycką danie dla miłośników połączeń mięsa i owoców (to ja! to ja!) ;) W gruncie rzeczy sos nie jest jednak jakoś BARDZO słodki, na pewno mniej niż znany powszechnie sos słodko-kwaśny. Ta potrawa ma bardziej stonowany smak i bardzo nam smakowała :) 
Przepis z magazynu „To jest pyszne” 3/2010. 

Photobucket 

INDYK W SŁODKIM SOSIE Z BRZOSKWINIAMI 
(2 porcje) 
300g filetu z piersi indyka, 
1 mała czerwona cebula, 
2 nieduże brzoskwinie, 
2 łyżki orzechów nerkowca, 
2cm kawałek imbiru, 
½ szklanki soku pomarańczowego, 
1 niepełna łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
1 łyżka brązowego cukru, 
1,5 łyżki octu ryżowego lub winnego, 
1 łyżka sosu sojowego, 
pieprz, 
1 łyżka oleju 

Orzechy nerkowca zrumienić na suchej patelni i odstawić. 
Mięso umyc, osuszyć i pokroić w paski, oprószyć pieprzem. 
Cebulę, brzoskwinie i imbir obrać. Cebulę pokroić w krążki, brzoskwinie w plastry, a imbir posiekać. 
W woku lub na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso, imbir i cebulę, smażyć, aż indyk zacznie się rumienić. 
W tym czasie sok pomarańczowy wymieszać z cukrem, octem, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną. Całość wlać do mięsa i dodać brzoskwinie. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Na koniec dodać orzechy nerkowca. 
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. 


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. lubię połączenie owoców i mięsa:)Danie wygląda zachwycająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam słodkie sosy do mięsa więc to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też lubię mięso z owocami ;) bardzo mi się podoba ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenia mięsa i owoców :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam indyka, ale muszę przyznać, że ten z Twojego przepisu wygląda bardzo apetycznie :). Niedługo skorzystam z Twojego przepisu, ale mam pytanie, jakiego indyka wybrać w sklepie? Czy jakiegoś z gwarancją jakości QAFP czy zwykłego? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń