Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lasagne al forno

By 11:00 , , , ,

Klasyczna lasagne z mięsem i warzywami, czyli z sosem przypominającym nieco ten boloński. Nic dziwnego, że trudno znaleźć osobę, która nie lubi tej potrawy - lasagne jest sycąca, aromatyczna i po prostu bardzo smaczna. Tego typu potrawy zwykle robię w takiej ilości, by starczyło na dwa dni, ponieważ na drugi dzień są jeszcze lepsze :)

 

LASAGNE AL FORNO 
(4 porcje) 
ok. 12 płatów makaronu lasagne, 
500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
2 łodygi selera naciowego, 
1 strąk zielonej papryki, 
200g pieczarek, 
1 liść laurowy, 
2 puszki pomidorów, 
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina, 
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
2 łyżki posiekanego świeżego oregano, 
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 
oliwa, 
sól i pieprz, 
¼ szklanki tartego parmezanu 

sos beszamelowy: 
2 szklanki mleka, 
2 łyżki masła, 
2 łyżki mąki, 
sól i pieprz, 
odrobina gałki muszkatołowej 


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Seler naciowy pokroić w plasterki, a paprykę w cienkie paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać mielone mięso i czosnek, smażyć, aż mięso nie będzie surowe. Dodać seler, paprykę, pieczarki i liść laurowy, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodać wino, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić ok. 30-40 minut na małym ogniu, aby sos się zagęścił. Nie może być ani rzadki jak zupa, ani zbyt suchy – powinien być mniej więcej takiej konsystencji, jak sos do spaghetti. 

W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondlu stopić masło, dodać mąkę i smażyć ok. minuty na małym ogniu. Intensywnie mieszając, stopniowo wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć cienką warstwę sosu beszamelowego i przykryć go surowymi płatami lasagne. Płaty makaronu przycinać tak, aby pasowały do formy. Na makaron nałożyć 1/3 sosu mięsnego i odrobinę sosu beszamelowego. Powtarzać czynności aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa makaronu polana sporą ilością beszamelu. Zapiekankę posypać parmezanem. 
Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, nakryć formę kawałkiem papieru do pieczenia. 
Po upieczeniu odstawić lasagne na ok. 15 minut, zanim zaczniemy ją kroić.


(przepis z książki "Mamma mia. Domowa kuchnia włoska" F. Bordoni)


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Smaczne dania i świetne zdjęcia. Od dzisiaj na pewno będę u Ciebie na blogu szukać inspiracji. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym się różni lasagne bolognese od forno? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawie niczym ;) W klasycznym sosie bolognese dodaje się także marchew i czerwone wino zamiast papryki i pieczarek które są tutaj, ale można powiedzieć, że to taka 'wariacja na temat'. "Al forno" oznacza po prostu "z pieca". Być może te drobne różnice sprawiły, że autor książki z której ten przepis pochodzi, jest kulinarnym purystą i dlatego zdecydował się na inną nazwę ;)

      Usuń
  3. Czy można lazanię przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i upiec dopiero następnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale obawiam się że jak surowy makaron nasiąknie wilgocią z sosu to to nie będzie smaczne po upieczeniu. Może lepiej przygotować osobno sos mięsny i sos beszamelowy i przechować je w lodówce, a następnego dnia szybko "poskładać" lazanię i upiec? Ja tak robiłam już kilka razy :)

      Usuń