Kotlety z bobu i bryndzy
Zimą były kotlety z fasoli, a teraz pora na kotlety z bobu, póki jeszcze można go dostać :) Dodatkowego smaku dodaje im wyrazista bryndza. Razem z jakąś orzeźwiającą, kwaskowatą surówką (u mnie z młodej kapusty) kotlety smakują super. Polecam.
KOTLETY Z BOBU I BRYNDZY
(2 porcje)
500g bobu,
120g bryndzy,
1/2 cebuli,
1 duże jajko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
bułka tarta,
sól i pieprz,
majeranek suszony,
olej do smażenia
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 7 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Zmiksować blenderem razem z cebulą, ale nie całkiem na gładko, lecz tak, aby pozostało trochę kawałków bobu. Dodać bryndzę, jajko, mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać 1-2 łyżki bułki tartej, aby masa była na tyle gęsta, by dała się formować.
Wilgotnymi dłońmi formować nieduże kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu.
Usmażone kotleciki ułożyć na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego", z moimi zmianami)
9 komentarze
mniam ! wygladaja swietnie ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich,ale wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńA czym moge zastapic bryndze? Bo raczej nie znajde, a chetnie zmajstrowalabym sobie takie kotleciki.
OdpowiedzUsuńMaggie, spróbuj z fetą :)
UsuńDzieki za rade, na pewno wyprobuje!
UsuńBardzo ciekawy blog, zdjęcia są przepiękne! Czy mogę poprosić o Pani adres mailowy? Mam propozycję współpracy :) mój adres: redakcja@zdrowiemenedzera.pl
OdpowiedzUsuńAdres jest podany na stronie w zakładce po kliknięciu na "wyświetl mój pełny profil" :)
Usuńgenialne kotleciki:) nie wpadłabym na takie połaczenie
OdpowiedzUsuńPYCHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ♥ uwielbiam bób w każdej postaci ! Krem z bobu,sałatka z bobem, pasta bobowa, bób "solo" ... a teraz jeszcze KOTLETY Z BOBU ♥ Mmmmm..."Heave...I'm in heaven..." ♥
OdpowiedzUsuń