Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lawasz / lavash

By 19:01 , ,

Jako dodatek do adżapsandali podałam chlebki lawasz, które popularne są w wielu krajach Bliskiego Wschodu, szczególnie w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie i niektórych rejonach Turcji. Przepisy na lawasz niekiedy mocno się różnią, podobnie jak efekt końcowy – w zależności od regionu, lawasze mogą być duże, płaskie i miękkie albo przypominać chrupiące krakersy. Są świetnym dodatkiem do wielu potraw :) 

Razem ze mną, w ramach wspólnego gotowania, lawasz przygotowały także: Mopsik, Panna Malwinna, Iza, Shinju i Maggie

Photobucket 

LAWASZ 
1 łyżeczka świeżych drożdży, 
¼ szklanki ciepłej wody,
½ szklanki mleka, 
2-3 łyżki oliwy, 
1 łyżka cukru, 
1 łyżeczka soli, 
2 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) 

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem.Kiedy zaczną rosnąć, dodać je do reszty składników i zagnieść gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto podrosło. 
Następnie podzielić na 6-7 części, każdy kawałek cienko rozwałkować. Opiekać na suchej patelni z obu stron, aż chlebki się zarumienią. 
Najlepiej smakują na ciepło, świeżo po zrobieniu. 


(inspirowane przepisem z blogu Doroty

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Piękne, wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, ze większość z nas zrobiła je jako dodatek do adżapsandali. Twoje wyglądają znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam *.*
    czas spróbować zrobić je samemu :)

    może masz ochotę na rozdanie kulinarne u mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam dziś po obiedzie porcję, piekłam na blasze i fajerkach dawnej kuchni węglowej, obecnie palimy w niej drewnem i wyszły b. dobre, często piekę tak macę z ciasta pierogowego

    OdpowiedzUsuń