Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik jeżynowy

By 00:00

Przepyszny sernik o jeżynowym smaku na pewno posmakuje każdemu sernikożercy :) Przymierzałam się do niego z dwa lata, bo jednak zdobycie jeżyn to nie jest taka prosta sprawa. Wprawdzie rosną one w ogrodzie moich rodziców, ale na przykład rok temu mój tata wszystkie zebrał na nalewkę, zanim zdążyłam się zreflektować ;) Tym razem w porę zebrałam sobie cały pojemnik i zaowocowało to między innymi tym aromatycznym, kremowym sernikiem :) 

Photobucket 

SERNIK JEŻYNOWY 
spód: 
120g ciastek Digestive w polewie czekoladowej (lub innych podobnych), 
50-60g stopionego masła 

masa serowa: 
500g mielonego twarogu, 
120g cukru, 
1 opakowanie cukru wanilinowego, 
2 duże jajka, 
1,5 łyżki mąki, 
150g jeżyn 

wierzch: 
200g jeżyn, 
1 łyżka cukru, 
1 łyżeczka żelatyny 

Dno tortownicy wyścielić krążkiem z papieru do pieczenia. Tortownicę od zewnątrz owinąć folią aluminiową (chyba, że jest superszczelna – wówczas nie trzeba tego robić). Ciasteczka zmielić lub bardzo drobno pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć je na dno tortownicy i ugnieść dłonią, tworząc spód. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 
Jeżyny zmiksować blenderem. Twaróg, cukier i cukier wanilinowy utrzeć. Dodać jajka, mąkę i puree z jeżyn. Ponownie zmiksować, do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać powierzchnię. 
Piec w 180 stopniach przez godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku. 
W tym czasie przygotować galaretkę: żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Jeżyny i cukier włożyć do rondelka i zmiksować na puree. Zagotować i zdjąć z ognia. Do gorących jeżyn dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Wystudzić. 
Na ostudzony sernik nałożyć polewę jeżynową. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Przechowywać również w lodówce. 


(inspirowany przepisami Atiny i Viridianki


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. o rany jaki on śliczny:) cudowny kolorek!
    świetny pomysł z tymi jeżynami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie! U rodziców rośnie nieco jeżyn, to już wiem, co z nimi zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie. Musi być przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. w tym roku dopięłaś swego! i to z oszałamiającym efektem :]

    OdpowiedzUsuń