Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyjskie kebaby z wołowiny

By 10:12 , ,

Indyjskie kebaby niewiele mają wspólnego z tymi arabskimi, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Przypominają raczej małe kotleciki ;) Kebaby można robić z różnych gatunków mięs, a nawet warzyw (kiedyś podawałam przepis na kebaby warzywne). 

Te kebaby zostały zrobione z gotowanej w przyprawach wołowiny. Podane razem z kukurydzą na ostro i indyjskim pieczywem, bardzo nam smakowały :) 

Photobucket 

INDYJSKIE KEBABY Z WOŁOWINY 
(2 porcje) 
300g-400g chudej wołowiny, 
3-4 łyżki ciecierzycy z puszki, 
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
1-2 ząbki czosnku,
½ cebuli,
zielone papryczki chili (wg uznania, ja dałam ½ sztuki), 
1 łyżeczka chili w proszku (ja dałam mniej), 
szczypta soli, 
1 łyżeczka przyprawy garam masala, 
1 łyżka posiekanych listków kolendry, 
olej do smażenia,
500ml wody, 
1 łyżka jogurtu naturalnego, 
1 średnie jajko, 
1-2 łyżki mąki z ciecierzycy (ewentualnie zwykłej mąki pszennej), 
+ dodatkowo krążki cebuli, ćwiartki cytryny i sałata 

W misce wymieszać kawałki mięsa, imbir, posiekany czosnek, cebulę i zielone chili, dodać sól, chili w proszku, garam masala i połowę posiekanej kolendry. 
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i krótko obsmażyć mięso z przyprawami. Wlać wodę i gotować pod przykryciem 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie. Następnie odkryć pokrywkę i gotować, aż woda wyparuje (uważać, żeby nie przypalić mięsa). 
Ugotowane mięso zmielić wraz z ciecierzycą na gładką masę. Dodać jogurt, jajko, pozostałą kolendrę i tyle mąki, aby masa była dość zwarta i dała się formować. Wilgotnymi dłońmi formować nieduże kotleciki i smażyć je z obu stron na oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. 
Podawać z sałatą, krążkami cebuli i ćwiartkami cytryny. 


Wersja ekonomiczna: można użyć gotowanej wołowiny, która została np. z rosołu. Dodać do niej wszystkie przyprawy, całość zmielić i dalej postępować jak w przepisie. 


kuchnia indyjska zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Cześć,

    Z całą sympatią i szacunkiem, ale to tak jakby podać przepis na wieprzowinę po żydowsku. :)

    Paweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hinduiści owszem - nie mogą spożywać wołowiny, ale Indie to kraj bardzo zróżnicowany religijnie. Hindusi wyznania muzułmańskiego (najliczniejsza z mniejszości religijnych w Indiach) czy chrześcijanie mogą jeść wołowinę i wchodzi ona w skład kuchni indyjskiej, choć nie jest oczywiście bardzo popularna. :)

      Usuń