Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kukurydza na ostro

By 17:12 , , , ,

Słodko-pikantna kukurydza z nutą indyjskich przypraw to fajny dodatek do mięsnych potraw i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych warzyw na ciepło. Ja podałam ją jako dodatek do indyjskich kebabów wołowych (przepis pojawi się jutro). Jeśli lubicie kukurydzę – warto spróbować :) 

Photobucket 

KUKURYDZA NA OSTRO 
(2-3 porcje) 
1 puszka kukurydzy, 
1 średnia cebula, 
1 ząbek czosnku, 
½ łyżeczki mielonego kuminu, 
½ łyżeczki mielonej kolendry, 
szczypta soli, 
wieże zielone chili (ilość wg uznania, ja dałam ½ sztuki), 
1-2 łyżki masła, szczypta chili w płatkach, 
½ łyżeczki soku z cytryny, 
świeże listki kolendry 

Posiekaną cebulę, czosnek kumin, ziarna kolendry, sól i zieloną chili utłuc w moździeżu lub rozdrobnić blenderem. 
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę z przyprawami i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać płatki chili i wymieszać. Kukurydzę osączyć i dodać do cebuli. Smażyć jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny i posiekane listki kolendry. 
Podawać na gorąco jako dodatek do potraw.


(przepis z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska")


kuchnia indyjska zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Mniam. Tej wersji na kukurydzę nie znałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ;) doskonały pomysł ;) wypróbuję.


    PS. Wielkie dzięki za udział w akcji "Kukurydziane Wariacje II". ;) I zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;).

    OdpowiedzUsuń