Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wiejska zupa z kurek

By 11:00 , , , ,

Prosta i pyszna letnia zupa. Wprawdzie stuprocentowo „wiejska” byłaby, gdybym samodzielnie zrywała grzyby, no ale niestety, póki co nie dana mi ta przyjemność ;) Najważniejsze jednak, że kurki, bez względu na to, jaką drogą nabyte, smakują świetnie – bo zawsze można wyczarować z nich coś fajnego :) 

Photobucket 

WIEJSKA ZUPA Z KUREK 
(4 porcje) 
2 garście kurek, 
1 mała cebula, 
1 marchewka, 
2-3 ziemniaki, 
1 litr bulionu warzywnego, 
ok. 50ml śmietanki 18% do zup, 
1 łyżka masła, 
sól i pieprz, 
natka pietruszki 

Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić, większe sztuki pokroić. Marchewkę pokroić w półplasterki, a ziemniaki w kostkę. 
W garnku stopić masło, zeszklić cebulę, po chwili dodać kurki. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać marchewkę i ziemniaki. Gotować, aż warzywa będą miękkie – ok. 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. 
Na talerzu każdą porcję posypać natką pietruszki. 


(luźno inspirowane przepisem z tej strony)

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Uwielbiam zupę z kurek! Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mam czasem smaka na takie inne zupy niż te tradycyjne pomidorówki xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny pomysł na smaczną zupę. Lubię kurki,najlepiej w jajecznicy albo połączone z cukinią. Takiej zupki nie jadłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajecznica z cukinią jest super. Z cukinią jeszcze nie łączyłam :)

      Usuń
  4. Co należy rozumieć pod hasłem-bulion warzywny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wywar powstały z gotowania porcji włoszczyzny doprawionej zielem angielskim i liściem laurowym lub wywar z kostki warzywnej. Do wyboru, wg preferencji :)

      Usuń
  5. fajny przepis. Uwielbiam tradycyjne dania. wielbicielka gotowania

    OdpowiedzUsuń