Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zawijane szaszłyki z kurczaka i cukinii

By 16:42 , ,

Inspiracją do tych szaszłyków była fotka w jednym z czasopism. Nie było wprawdzie podanego przepisu, ale w tym wypadku nie stanowiło to większego problemu, bo patrząc na zdjęcie, można łatwo domyślić się jak zrobić tę potrawę :) 
Oczywiście możnaby powiedzieć, że po co się męczyć, skoro można po prostu ponabijać na patyczki na przemian kawałki kurczaka i cukinii. Owszem, można, trzeba jednak przyznać, że takie zawijane są dużo bardziej efektowne i świetnie spiszą się, gdy np. chcemy zrobić wrażenie na gościach podczas grilla ;) Nie zaprzeczam jednak, że jest to robota dla cierpliwych. Ale efekt wizualny i smak wynagradzają w pełni tę pracę ;) 

Photobucket 

ZAWIJANE SZASZŁYKI Z KURCZAKA I CUKINII 
(2 porcje) 
1 duży filet z kurczaka, 
½ cukinii, 
8 pomidorków koktajlowych, 
suszone oregano, 
oliwa, 
sól i pieprz 

Filet z kurczaka włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby stężał (powinien być na wpół zamrożony). Wyjąć i ostrym nożem pokroić wzdłuż na cienkie paski. Paski można dodatkowo rozbić tłuczkiem, aby były jak najcieńsze. Oprószyć je solą, pieprzem i oregano. 
Za pomocą szatkownicy albo obieraczki do warzyw, pokroić cukinię na cienkie paski. Na każdy pasek mięsa nałożyć pasek cukinii i zwijać roladki. Roladki nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z pomidorkami. 
Szaszłyki skropić oliwą i usmażyć na patelni lub upiec na grillu. 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Pięknie wyglądają i z pewnością są przepyszne! U mnie cukinia obrodziła i też prawie codziennie robię coś z tym warzywem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wyglądają o wiele lepiej niż po prostu nabite na przemian kawałki kurczaka i cukinii na patyczku.
    :))

    OdpowiedzUsuń