Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i bakłażana

By 11:23 , , , , ,

Nieskomplikowana potrawa na sierpniowy obiad lub grilla :) Najlepsza właśnie teraz, kiedy cukinii i bakłażanów jest pod dostatkiem. Kurczak w marynacie z musztardy francuskiej doskonale zgrywa się smakiem z tymi warzywami. Warto spróbować :)

 

SZASZŁYKI Z KURCZAKA, CUKINII I BAKŁAŻANA 
(2 porcje) 
300g filetów z kurczaka, 
1 mały bakłażan, 
1 mała cukinia, 
1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej), 
1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów, 
1 ząbek czosnku, 
sól i pieprz, 
1 łyżka oliwy 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła prowansalskie, suszone pomidory, sól i pieprz, wymieszać. Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 
Cukinię i bakłażana pokroić w plastry. 
Na patyczki od szaszłyków nabijać na przemian mięso, cukinię i bakłażana. Szaszłyki posmarować oliwą za pomocą pędzelka. 
Piec na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla (ja piekę w maksymalnej temperaturze piekarnika z opcją grilla przez ok. 15 minut). 

Dobrymi dodatkami do tych szaszłyków jest sos jogurtowo-czosnkowy oraz ziemniaki pesto (młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, pokrojone na połówki lub ćwiartki i wymieszane z bazyliowym pesto). 


(inspiracja: magazyn "Sól i pieprz" 8/2011)

 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Bardzo pomysłowy szaszłyk i inspiracja, co zrobić z zalegającą cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szaszłyki zwłaszcza gdy jest w nich cukinia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, ze tez ostatnio o takich szaszlykach myslalam? Byl plan, zeby wybrac sie do znajomych na grilla... Z grilla chyba nic nie bedzie, ale szaszlyki i tak mozna zrobic w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ekstra szaszłyczki - nie wiem dlaczego jeszcze nigdy nie użyłam w nich bakłażana?

    OdpowiedzUsuń