Szaszłyki z kurczaka, cukinii i bakłażana
Nieskomplikowana potrawa na sierpniowy obiad lub grilla :) Najlepsza właśnie teraz, kiedy cukinii i bakłażanów jest pod dostatkiem. Kurczak w marynacie z musztardy francuskiej doskonale zgrywa się smakiem z tymi warzywami. Warto spróbować :)
SZASZŁYKI Z KURCZAKA, CUKINII I BAKŁAŻANA
(2 porcje)
300g filetów z kurczaka,
1 mały bakłażan,
1 mała cukinia,
1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej),
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła prowansalskie, suszone pomidory, sól i pieprz, wymieszać. Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Cukinię i bakłażana pokroić w plastry.
Na patyczki od szaszłyków nabijać na przemian mięso, cukinię i bakłażana. Szaszłyki posmarować oliwą za pomocą pędzelka.
Piec na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla (ja piekę w maksymalnej temperaturze piekarnika z opcją grilla przez ok. 15 minut).
Dobrymi dodatkami do tych szaszłyków jest sos jogurtowo-czosnkowy oraz ziemniaki pesto (młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, pokrojone na połówki lub ćwiartki i wymieszane z bazyliowym pesto).
(inspiracja: magazyn "Sól i pieprz" 8/2011)
4 komentarze
Bardzo pomysłowy szaszłyk i inspiracja, co zrobić z zalegającą cukinią :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szaszłyki zwłaszcza gdy jest w nich cukinia ;)
OdpowiedzUsuńA wiesz, ze tez ostatnio o takich szaszlykach myslalam? Byl plan, zeby wybrac sie do znajomych na grilla... Z grilla chyba nic nie bedzie, ale szaszlyki i tak mozna zrobic w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńEkstra szaszłyczki - nie wiem dlaczego jeszcze nigdy nie użyłam w nich bakłażana?
OdpowiedzUsuń