Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety schabowe z sosem musztardowo-piwnym

By 10:23 , , ,

To jeden z moich ulubionych przepisów na schabowe. Robiłam je już wiele razy, bo to naprawdę szybka i bezproblemowa potrawa. Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, jednak zwykle trochę go modyfikuję. W Polsce trudno jest dostać cydr (na szczęście, dzięki nowym przepisom, wkrótce się to zmieni – przynajmniej taką mam nadzieję), dlatego zazwyczaj używam piwa o smaku jabłkowym. Dodaję również o wiele mniej śmietanki. 
Jako dodatek do tego dania pasują zarówno kopytka czy kluski śląskie, jak również ziemniaki lub kulki ziemniaczane. 

 

KOTLETY SCHABOWE Z SOSEM MUSZTARDOWO-PIWNYM 
(2 porcje) 
2 kotlety schabowe z kością,
½ szklanki piwa jabłkowego, 
1 łyżka musztardy francuskiej, 
2-3 łyżki śmietanki kremówki, 
sól i pieprz, 
2 łyżki oleju. 

Kotlety umyć, osuszyć i cienko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Wyłożyć na ciepły talerz. 
Na tę samą patelnię wlać piwo. Gotować ok. minutę, następnie dodać musztardę i śmietankę. Gotować jeszcze chwilę, aby sos nieco odparował i polać nim kotlety. 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Lubie musztardowe sosy, wiec i ten bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny sosik,piwo przekonało mnie jako dodatek po moim eksperymencie z jego dodatkiem do kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń