Obsługiwane przez usługę Blogger.

Deser z kaszy manny z jagodami

By 17:57 , , ,

To nie panna cotta, choć na pierwszy rzut oka jest trochę podobna. To nasza poczciwa kaszka manna w wersji na zimno, ale za to z ciepłym sosem jagodowym. Ja dodatkowo chlusnęłam do kaszki trochę likieru kokosowego, co nadało jej fajny smak :) 

Photobucket 

DESER Z KASZY MANNY Z JAGODAMI 
(2 porcje) 
350ml mleka, 
4 łyżki kaszy manny, 
3 łyżeczki cukru, 
1 łyżeczka cukru waniliowego, 
2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) 

sos: 
1 szklanka jagód, 
1 łyżka cukru 


Mleko podgrzać, gdy będzie gorące dodać kaszkę, cukier i cukier waniliowy. Intensywnie mieszając trzepaczką, gotować kilka minut, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier i ponownie wymieszać. 
Dwie miseczki przelać zimną wodą, nałożyć do nich kaszkę i zostawić do ostygnięcia. 
Jagody zasypać cukrem i podgrzewać kilka minut, mieszając, aż puszczą sok. 
Kaszkę wyłożyć na talerze i polać sosem jagodowym. 


(inspirowane przepisem wiolety


Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Podoba mi się pomysł z dodaniem likieru! To na pewno nadało puddingowi "charakteru" ;-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładny deser :) do tego pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  3. ale sowicie ozdobiona jagódkami <3
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis skopiowany pod datą 19 sierpnia tutaj:
    https://www.facebook.com/JemZGlowa
    Może być więcej Twoich przepisów, bo tam mnóstwo jest tego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za info, dopiero teraz odczytałam, bo byłam na wakacjach :) na szczęście widzę, że ten profil na facebooku już nie istnieje.

      Usuń