Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szwedzkie drożdżówki z jagodami

By 10:10 , ,

Jamie Oliver nazwał je „seksowne szwedzkie drożdżówki”. Ja określiłabym je raczej mianem „najbrzydsze drożdżówki świata” ;) Fakt jednak, że w tej brzydocie tkwi pewien rustykalny urok. 
Drożdżówki są bardzo smaczne, a smak jagód intrygująco współgra z nutą kardamonu. Zagniatanie ciasta drożdżowego wraz z jagodami nie jest zbyt czystą robotą – koniecznie załóżcie fartuszki przed przystąpieniem do pracy ;) Z drugiej strony, nie trzeba martwić się o niedokładne sklejenie bułeczek i o to, że w trakcie pieczenia nadzienie wypłynie, jak to w przypadku tradycyjnych jagodzianek bywa. Dlatego według mnie jest to dość prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet te mniej doświadczone w drożdżowych wypiekach osoby. 
Z tej ilości składników wychodzi dużo ciasta, z którego wg przepisu powinno wyjść 8 drożdżówek... gigantów. Ja podzieliłam ciasto na 10 części, ale myślę, że spokojnie możnaby z niego zrobić nawet 12 normalnej wielkości drożdżówek. 
Jamie poleca jeść bułeczki na ciepło, z dodatkiem sosu waniliowego. Z sosem nie próbowałam, natomiast popijane mlekiem smakują wspaniale :) 

Photobucket 

SZWEDZKIE DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 
800g mąki + trochę do podsypania, 
1 paczka (7g) suszonych drożdży, 
375ml ciepłego mleka, 
1 łyżeczka mielonego kardamonu, 
2 duże jajka, 
szczypta soli, 
200g cukru, 
50g stopionego masła 

nadzienie: 
400g jagód, 
75g cukru, 
1 pomarańcza 

do posypania: 
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru demerara (ewentualnie może być zwykły cukier kryształ)


Drożdże wymieszać z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Jajka ubić ze szczyptą soli w dużej misce. Dodać do nich kardamon, cukier, stopione masło, 500g mąki i mleko z drożdżami. Dodając kolejne składniki, mieszać całość trzepaczką (ja użyłam miksera z hakami) by otrzymać gęstą, kleistą masę. Dodać pozostałę 300g mąki i wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Miskę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż podwoi objętość. 

W tym czasie jagody przebrać, umyć i odsączyć na sitku. Włożyć je do miski. Z wyszorowanej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok, skórkę i cukier dodać do jagód. Wymieszać i rozgnieść jagody tłuczkiem do ziemniaków – ale nie dokładnie, wystarczy jeżeli połowa będzie jako-tako rozgnieciona. 
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozpłaszczyć, aby było trochę większe, niż kartka A4. Na środek nałożyć połowę jagód, starając się nie nabierać zbyt wiele soku. Łyżką rozprowadzić owoce na cieście. Rogi ciasta zawinąć do środka, tworząc kopertę z jagodami w środku. Następnie kilka razy składać i zagniatać ciasto, aby wymieszało się z jagodami. Uformować wałek i podzielić go na 10-12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na kształt kiełbasy i zawiązać na supeł. Najlepiej posypywać ciasto i ręce mąką, ponieważ bardzo się klei. Powstałe drożdżówki ułożyć na blasze w sporych odstępach. W każdej bułeczce zrobić placami wgłębienie na środku. Włożyć do nich po trochę pozostałych jagód i delikatnie wcisnąć. Na wierzch nałożyć trochę soku jagodowego, który został. Drożdżówki posypać cukrem demerara i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć wyrośnięte drożdżówki i piec ok. 25 minut, aż będą rumiane i chrupiące z wierzchu, najpierw jedną blachę, później drugą. 


(przepis z książki J. Olivera „Kulinarne wyprawy Jamiego”) 

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Planowałam piec je w weekend, ale przeraziłaś mnie tą niezbyt czystą robotą. Blat biały, ściany białe, stół kuchenny co prawda ciemny, ale krzesła przy nim białe. I jak tu piec jak Jamie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, aż tak źle nie jest, żeby chlapało po ścianach i krzesłach :)

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo pociągająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, najpiekniejsze to one nie sa, ale za to jak smakuja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam - wiem, że smaczne :) I faktycznie niezbyt ładne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń