Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z sałatką z bobu i pomidorów

By 10:00 , , , , ,

Pyszna, zdrowa, a zarazem niezbyt kaloryczna potrawa, idealna na lipcowy obiad. Bób i pomidory koktajlowe – to co najlepsze latem, no i kurczak, czyli coś dla mięsożerców ;) 
Do tego dania nie trzeba już ziemniaków ani ryżu, bo serwowana na ciepło sałatka jest naprawdę nieźle sycąca. Chociaż, jeśli ktoś chce – można podać dodatkowo bagietkę.


 

KURCZAK Z SAŁATKĄ Z BOBU I POMIDORÓW
(2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
3 ząbki czosnku,
300g bobu,
250g pomidorków koktajlowych,
1 cebulka dymka,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka masła,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz

Filety natrzeć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i oliwą. Odstawić do lodówki na godzinę. 
Bób gotować 7 minut, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. 
Cebulkę dymkę pokroić na ćwiartki. Dwa pozostałe ząbki czosnku – w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki. 
Filety z kurczaka usmażyć na patelni – najpierw na mocniejszym ogniu, później na mniejszym, po kilka minut z każdej strony, aby usmażyły się w środku. 
Na drugiej patelni (lub w rondlu) stopić masło i zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać bób i dusić 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem. Dusić kolejne 3-4 minuty, aż pomidory zmiękną. 
Usmażonego kurczaka podawać razem z bobem i pomidorkami. 


(przepis z magazynu „Kuchnia” 6/2011)

 


 (Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013 Nakarm Cukrzyka latem

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze