Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krewetki fu yong z ryżem

By 10:47 , , , ,

Wbrew nazwie, wcale nie są “fu” :D wręcz przeciwnie, ta chińska potrawa bardzo nam smakowała i z pewnością posmakuje każdemu, kto lubi krewetki i specyficzny smak przyprawy pięć smaków. Przyznam, że ja do niej mam dość mieszane uczucia, tzn. drażni mnie sam jej zapach, nie przepadam za nim, ale potrawa z jej dodatkiem już bardzo mi odpowiada. Jest to o tyle dziwne, że przecież zmysł smaku jest silnie związany ze zmysłem węchu... Rzadko używam przyprawy pięć smaków, ale gdy już po nią sięgam, scenariusz jest zawsze podobny: biorę, wsypuję do potrawy, zapach się roznosi, a ja wpadam w rozpacz: „O nieee, co ja zrobiłam, co za zapach, to będzie niejadalne, o jaaaa...”. A potem nakładam na talerz, niepewnie próbuję i... ze smakiem pochłaniam całą porcję ;)
Tym razem było podobnie.

Photobucket 

KREWETKI FU YONG Z RYŻEM 
(2 porcje)
250-300g mrożonych krewetek (ok. 24 sztuki), 
2 cebulki dymki, 
1 ząbek czosnku, 
1 marchewka, 
2 jajka, 
100g ryżu, 
1 łyżka sosu sojowego, 
½ łyżeczki przyprawy pięć smaków, 
1/3 łyżeczki kurkumy, 
kilka kropli oleju sezamowego, 
1-2 łyżki oleju do smażenia, 
2 łyżeczki sezamu 

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
Sezam uprażyć na suchej patelni. 
Krewetki rozmrozić. 
Cebulki dymki i czosnek posiekać. Marchew obrać i pokroić w słupki. 
W woku lub na patelni rozgrzać olej i podsmażyć krótko białe części cebulek. Dodać marchewkę i czosnek, smażyć ok. 2 minut, mieszając. Jajka roztrzepać w kubeczku. Marchewkę odsunąć na bok woka, a na środek wylać jajka. Smażyć, aż się zetną. Odsunąć je na bok, a na środek wrzucić krewetki i smażyć je ok. 2 minut. Dodać sos sojowy, przyprawę pięć smaków, kurkumę i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać olej sezamowy. Każdą porcję posypać sezamem i szczypiorem z cebulki. 


(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Danie wygląda super!A ja mam podobne podejście do krewetek,jak Ty do przyprawy 5 smaków:)Ale u mnie to pewnie dlatego,że nie bardzo umiem je przyrządzać,zazwyczaj za długo traktuję je ciepłem,a przesmażone są gumiaste i "fu" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, w przypadku krewetek czas smażenia działa wybitnie na niekorzyść :)

      Usuń
  2. Brzmi zachęcająco, moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń