Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mus czereśniowo-wiśniowy

By 11:14 , ,

Akcję „W wiśniowym sadzie” czas zacząć! Mam ogromną nadzieję, że uda się nam zebrać wspaniałe wiśniowe przepisy, a tymczasem zapraszam na delikatny mus owocowy. Idealny właśnie teraz, kiedy czereśnie już się kończą, a wiśnie się zaczynają :)


Photobucket 

MUS CZEREŚNIOWO-WIŚNIOWY
(4 porcje)
250g czereśni,
250g wiśni,
3 łyżki cukru (u mnie 5 tabletek stewii),
5 łyżeczek żelatyny,
2 białka z jajek (jajka uprzednio umyte i sparzone),
4 łyżeczki bitej śmietany,
4 łyżeczki startej czekolady,
wiśnie lub czereśnie do dekoracji

Żelatynę namoczyć w ½ szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Wiśnie i czereśnie umyć, wydrylować i dokładnie zmiksować. Można dodatkowo przetrzeć przez sitko, wtedy mus będzie bardziej aksamitny. Osłodzić do smaku.
Szklankę z żelatyną wstawić do rondelka z gorącą wodą i rozpuścić. Można ją też zagrzać w mikrofalówce, ale trzeba uważać, żeby się nie zagotowała, bo straci swoje właściwości. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę zmiksowanych owoców, wymieszać, po czym wlać całość do reszty owoców. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać je z owocami za pomocą trzepaczki. Tak powstały mus rozlać do pucharków lub szklanek. Włożyć do lodówki do stężenia.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, startą czekoladą i czereśniami lub wiśniami.


(przepis z książeczki „Ciasta i desery na lato” J. Futkowskiej i M. Wałęckiej-Zdroik)


Dla ochłody

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Jaki smaczny musi być ten mus :) Czereśnie i czekolada to naprawdę zgrana kompozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mus,to mus-owo trzeba go zrobić,bo przyznaję,że bardzo rzadko jadam takie smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co dobre :D Taki mus musowo zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada dobra na wszystko <3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pyszności Mirabelko:)

    OdpowiedzUsuń