Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka kurczaka po jamajsku

By 11:08 , ,

Pieczone lub grillowane udka, nieco inaczej doprawione niż zwykle. Tropikalnego charakteru nadaje mu pikantna marynata na bazie rumu. Bardzo nam te udka smakowały i na pewno jeszcze kiedyś je przygotuję. 

Do udek podałam sałatkę ziemniaczano-batatową z sosem sezamowym, tak jak sugerowali w przepisie. Jest to taka egzotyczna wariacja na temat niemieckiej kartoffelsalat. Niestety my nie przepadamy za ziemniakami przygotowanymi w ten sposób, więc ta sałatka również średnio nam do gustu przypadła (mimo tahini, którą lubię). Ale jeśli ktoś lubi kartoffelsalat i pastę sezamową, to na pewno będzie nią pozytywnie zaskoczony. Dlatego poniżej podaję przepis także na tę sałatkę :) 

Photobucket

UDKA KURCZAKA PO JAMAJSKU
(2 porcje)
6 podudzi (pałek) z kurczaka,
2-3 łyżki brązowego rumu,
2 łyżki oleju,  
sok i skórka z ½ limonki,
1 łyżeczka cukru, 
1 ząbek czosnku,
1 papryczka chili,
3 gałązki tymianku,
sól i pieprz

sałatka:
250g ziemniaków,
125g słodkich ziemniaków (batatów),
70g jogurtu naturalnego,
3 łyżeczki pasty sezamowej tahini*,
1 łyżka sezamu,
1 łyżka soku z limonki,
sól, pieprz, cukier,
świeża kolendra


W misce wymieszać rum, olej, sok i skórkę z limonki, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chili (bez pestek) i tymianek. Do powstałej marynaty wrzucić udka, dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Udka oprószyć solą i opiekać na grillu lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku z włączoną funkcja grilla (180 stopni) przez ok. 30 minut, aż będą rumiane.

Sałatka: Ziemniaki i bataty obrać i pokroić w kostkę. Ugotować je osobno w lekko osolonej wodzie (uwaga, bataty gotują się szybciej niż ziemniaki). Odcedzić i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z pastą tahini i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polać ziemniaki i wymieszać. Posypać sezamem, lekko podprażonym uprzednio na suchej patelni oraz świeżą kolendrą.


* pastę tahini można kupić w sklepach z kuchniami świata albo zrobić samemu ( przepis tutaj


 (przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2012)

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. fajny pomysł, podoba mi się taka wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji nie znałam-bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ta marynata :) Niestety ja drobiu jeść nie mogę, ale chyba do tego przepisu nada się królik, jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety w kwestii królika za bardzo nie doradzę, bo ostatni raz jadłam go jak miałam jakieś... 2 lata i nawet nie pamiętam jego smaku ;) ale jeśli ma delikatne mięso, to myślę, że można spróbować :)

      Usuń
    2. Haha! A ja nie pamiętam smaku kurczaka ;) Ale tak, królik ma bardzo delikatne i 'neutralne' mięso. Tak więc spróbuję tej marynaty, myślę że będzie super :)

      Usuń
  4. Super kurczak, fajne połączenie smaków !

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ pysznie podane:) smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń