Obsługiwane przez usługę Blogger.

Trifle z porzeczkami i jagodami

By 18:59 , ,

Trifle to, obok eton mess, chyba najbardziej popularny brytyjski deser. Najważniejszymi jego składnikami są biszkopt, sezonowe owoce, krem custard (waniliowy krem na bazie żółtek) i bita śmietana. Czasami dodaje się także dżem lub galaretkę. Jego nazwa dosłownie oznacza „drobiazg” lub „błahostkę”. Bo chociaż deser podany w dużych miskach robi imponujące wrażenie, robi się go prosto – oczywiście pod warunkiem, że skorzysta się z gotowych półproduktów. Anglicy najczęściej kupują sos custard w sklepie, ponieważ jego przygotowanie jest dość czasochłonne. W naszych warunkach niekiedy zastępuje się go budyniem, ja jednak uznałam, że lepszy byłby pudding waniliowy. Zamiast ciasta biszkoptowego użyłam maślanej bułeczki, która sprawdza się równie dobrze. Dzięki temu moje trifle przygotowałam naprawdę błyskawicznie. I smakowało bosko. 

Trifle przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Martynosią, Wojciechem, Siankoo i Maggie

Photobucket 

TRIFLE Z PORZECZKAMI I JAGODAMI
(2 porcje) 
1 bułeczka maślana, 
4 łyżki wiśniówki (ewentualnie zwykłej wódki)*, 
6 łyżek soku porzeczkowego, 
½ szklanki czerwonych porzeczek, 
½ szklanki jagód, 
2 opakowania puddingu waniliowego (po 130g), 
125ml śmietanki kremówki, 
1 łyżka cukru pudru, 
1 łyżeczka cukru waniliowego, 
melisa lub mięta do dekoracji 

Bułkę maślaną pokruszyć i ułożyć na spodzie szklanek/pucharków. Skropić wiśniówką i sokiem porzeczkowym. Posypać połową porzeczek i jagód, następnie nałożyć połowę puddingu, resztę owoców (odrobinę zostawić do dekoracji) i resztę puddingu. Schłodzić w lodówce. 
Tuż przed podaniem ubić schłodzoną śmietankę kremówkę, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Śmietanę wyłożyć na wierzch deseru, udekorować owocami i miętą lub melisą. 


* Jeśli deser będą jadły dzieci, pomijamy oczywiście alkohol i nasączamy spód tylko sokiem :)


Photobucket 


 

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Bardzo ciekawa kompozycja-bułeczka w deserku skropiona alkoholem-smakowałaby mi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, mi ten spód bardzo odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada wspaniale, uwielbiam jagody i porzeczke, szkoda ze tutaj nie mozna ich dostac, chyba bede musiala sama ruszyc na poszukiwania;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super się prezentuje:) A porzeczki świetnie przełamują słodycz pozostałych składników:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, jakże smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko :) Bardzo podoba mi się pomysł z bułeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obejrzałam trifle u Wojciecha, a u Ciebie kolejny smakowity przepis :). Rozmarzyłam się!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mirabelko, mniam:)
    pysznie wypełnione szklanki!
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne i ja muszę go zjeść.

    OdpowiedzUsuń