Spaghetti z rzodkiewkami i cukinią
Pyszne i lekkie, bezmięsne spaghetti z chrupiącymi warzywami :) W zasadzie jest to taka sałatka na ciepło, ale świetnie sprawdza się w roli obiadu. W dodatku potrawę robi się naprawdę szybko – przygotowanie „wsadu” trwa tyle co ugotowanie makaronu :)
SPAGHETTI Z RZODKIEWKAMI I CUKINIĄ
(2 porcje)
- 160g makaronu spaghetti (u mnie kolorowy, ale zwykły czy razowy będzie równie dobry),
- ½ cukinii,
- 8 rzodkiewek,
- 1 łyżka orzeszków piniowych,
- ½ papryczki chili,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oliwy,
- 20g parmezanu,
- sól i pieprz
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni.
Cukinię i rzodkiewkę umyć. Cukinię pokroić w bardzo drobną kostkę, a rzodkiewkę w słupki. Chili (bez pestek) pokroić w plasterki, a bazylię posiekać. Wszystko włożyć do miski.
Sok z cytryny wymieszać z oliwą i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z rzodkiewkami, cukinią, chili i bazylią.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z warzywami.
Posypać orzeszkami piniowymi i startym parmezanem.
(przepis z magazynu "To jest pyszne" 2/2012)
4 komentarze
świetny obiad!
OdpowiedzUsuńfajne kolorowe danie:)
OdpowiedzUsuńWow! Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńTak świetnie podanego jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń