Obsługiwane przez usługę Blogger.

Spaghetti z rzodkiewkami i cukinią

By 11:40 , , , , ,

Pyszne i lekkie, bezmięsne spaghetti z chrupiącymi warzywami :) W zasadzie jest to taka sałatka na ciepło, ale świetnie sprawdza się w roli obiadu. W dodatku potrawę robi się naprawdę szybko – przygotowanie „wsadu” trwa tyle co ugotowanie makaronu :) 

 

SPAGHETTI Z RZODKIEWKAMI I CUKINIĄ 
(2 porcje) 
  • 160g makaronu spaghetti (u mnie kolorowy, ale zwykły czy razowy będzie równie dobry), 
  • ½ cukinii, 
  • 8 rzodkiewek, 
  • 1 łyżka orzeszków piniowych,
  • ½ papryczki chili, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 20g parmezanu, 
  • sól i pieprz 

Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni. 
Cukinię i rzodkiewkę umyć. Cukinię pokroić w bardzo drobną kostkę, a rzodkiewkę w słupki. Chili (bez pestek) pokroić w plasterki, a bazylię posiekać. Wszystko włożyć do miski. 
Sok z cytryny wymieszać z oliwą i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z rzodkiewkami, cukinią, chili i bazylią. 
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z warzywami. 
Posypać orzeszkami piniowymi i startym parmezanem. 


(przepis z magazynu "To jest pyszne" 2/2012)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze