Pizza z szynką, parmezanem, rukolą i oliwkami
Wczoraj podawałam przepis na moje ulubione ciasto na pizzę i sos pomidorowy, dziś chciałam pokazać efekt końcowy, czyli genialnie pyszna – chyba nasza ulubiona – pizza z wędzoną szynką, parmezanem, oliwkami i rukolą. Do pieca wkładamy samą margharitę, czyli ciasto z sosem i mozzarellą, a resztę dodatków układamy już po wyjęciu z pieca, co nie spotyka się zbyt często w przepisach, jednak w tym wypadku te składniki znacznie lepiej smakują i wyglądają na świeżo :)
PIZZA Z SZYNKĄ, PARMEZANEM, RUKOLĄ I OLIWKAMI
(2-3 porcje)
- ciasto z tego przepisu,
- sos pomidorowy (przepis),
- 200g mozzarelli,
- 100g surowej wędzonej szynki w cienkich plasterkach,
- 100g parmezanu lub grana padano,
- czarne oliwki,
- 2 garście rukoli,
- suszone oregano
Wyrośnięte ciasto do pizzy podzielić na dwie części. Każdą rozpłaszczyć na cienki, okrągły placek, podsypując mąką. Placek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować sosem, posypać startą na tarce mozzarellą i oprószyć oregano.
Piec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni lub więcej, jeśli się da) ok. 10-15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
W tym czasie parmezan zetrzeć na płatki (najlepiej obieraczką do jarzyn), szynkę porwać na kawałki, oliwki odsączyć, a rukolę umyć i osuszyć.
Na upieczonej pizzy ułożyć dodatki i od razu podawać. Analogicznie przygotować drugą pizzę.
3 komentarze
Wygląda bardzo smakowicie, z chęcią bym się na nią skusiła :)
OdpowiedzUsuń.. i mam obiad na dzisiaj :) wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń