Zupa brokułowo-cukiniowa
Prosta i smaczna wariacja na temat zupy jarzynowej. Wyjątkowo nie w postaci zupy-kremu, bo miałam ochotę na warzywa w kawałkach. Pomysł w zasadzie został wymuszony przez zawartość lodówki, ale efekt był nad wyraz zadowalający ;)
ZUPA BROKUŁOWO-CUKINIOWA
(4 porcje)
- 1-2 cebulki dymki (białe części),
- 1 nieduża cukinia,
- 250g brokułów,
- 1 marchewka,
- 2 garście makaronu,
- 5 szklanek bulionu warzywnego,
- ok. 50ml śmietanki 18% (z kartonika),
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- natka pietruszki do posypania
Cebulki posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w ćwierćplasterki. Cukinię umyć i również pokroić w ćwierćplasterki. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć chwilę, mieszając, aż cebulka się zeszkli. Wlać bulion i zagotować. Wsypać makaron i gotować wg czasu podanego na opakowaniu (ja użyłam makaronu w kształcie ryżu, który gotuje się 13 minut, ale większość drobnych makaronów gotuje się dużo krócej). Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić cukinię i brokuły. Gdy warzywa będą już miękkie, zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i ziołami.
9 komentarze
Pysznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńapetyczna, letnia zupka:)
OdpowiedzUsuńbulion warzywny-co należy mieć na myśli? faktycznie wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńWedług uznania, albo bulion z kostki albo bulion zrobiony samodzielnie, czyli wywar z ugotowanej włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty), cebuli, liścia laurowego, ziaren pieprzu itp. :)
UsuńBardzo apetyczna, cukinia jest świetna w zupach!
OdpowiedzUsuńWlasnie ja jem. Bardzo dobra polecam :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jadłam zupę brokułową z cukinią, bardzo smaczna
OdpowiedzUsuń