Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa brokułowo-cukiniowa

By 19:37 , , , , ,

Prosta i smaczna wariacja na temat zupy jarzynowej. Wyjątkowo nie w postaci zupy-kremu, bo miałam ochotę na warzywa w kawałkach. Pomysł w zasadzie został wymuszony przez zawartość lodówki, ale efekt był nad wyraz zadowalający ;) 

 

ZUPA BROKUŁOWO-CUKINIOWA 
(4 porcje) 
  • 1-2 cebulki dymki (białe części), 
  • 1 nieduża cukinia, 
  • 250g brokułów, 
  • 1 marchewka, 
  • 2 garście makaronu, 
  • 5 szklanek bulionu warzywnego, 
  • ok. 50ml śmietanki 18% (z kartonika), 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • sól i pieprz, 
  • zioła prowansalskie, 
  • natka pietruszki do posypania 

Cebulki posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w ćwierćplasterki. Cukinię umyć i również pokroić w ćwierćplasterki. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki. 
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć chwilę, mieszając, aż cebulka się zeszkli. Wlać bulion i zagotować. Wsypać makaron i gotować wg czasu podanego na opakowaniu (ja użyłam makaronu w kształcie ryżu, który gotuje się 13 minut, ale większość drobnych makaronów gotuje się dużo krócej). Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić cukinię i brokuły. Gdy warzywa będą już miękkie, zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. bulion warzywny-co należy mieć na myśli? faktycznie wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według uznania, albo bulion z kostki albo bulion zrobiony samodzielnie, czyli wywar z ugotowanej włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty), cebuli, liścia laurowego, ziaren pieprzu itp. :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczna, cukinia jest świetna w zupach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie ja jem. Bardzo dobra polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz jadłam zupę brokułową z cukinią, bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń