Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ragout jugosławiańskie z bobem

By 11:06 , , , ,

Rzadko robię gulasze i tym podobne potrawy, ale temu nie mogłam się oprzeć. Oczywiście zachęcił mnie to tego bób, który uwielbiam i który jest istotnym składnikiem tego dania :) Całość smakowała naprawdę świetnie, aż żałuję, że nie zrobiłam podwójnej porcji na następny dzień ;) 

Przepis znalazłam w książeczce „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej i nieco zmodyfikowałam. 

 

RAGOUT JUGOSŁAWIAŃSKIE Z BOBEM 
(2 porcje) 
300g wieprzowiny na gulasz, 
300g bobu, 
100g chudego boczku, 
½ cebuli, 
1 ząbek czosnku, 
1 puszka krojonych pomidorów, 
¼ szklanki białego wytrawnego wina, 
1 szklanka bulionu mięsnego, 
1 liść laurowy, 
suszony tymianek i oregano, 
sól i pieprz, 
olej do smażenia 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju, najlepiej w dwóch partiach. Mięso wyjąć, a na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek i cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, pomidory z puszki, wino, liść laurowy i bulion. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. 
W tym czasie bób ugotować krótko (5 minut) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupin. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać bób i dusić jeszcze 5 minut. Jeżeli sos jest za gęsty, dodać trochę wody lub bulionu, jeżeli za rzadki – dusić chwilę bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował. 
Podawać z pieczywem. 


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. pysznie wyglada!!!pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Z nieba mi spadł ten przepis:)Właśnie szukałam pomysłu na mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie! Tez przepadam za bobem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie z tym bobem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Jeszcze bobu w gulaszu/ragout nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie :) Coraz bardziej podobają mi się te opcje bobowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny sposób na bób, zrobiłam dziś na obiad, wszystkim smakowało

    OdpowiedzUsuń