Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z groszkowym puree i imbirową marchewką

By 18:02 , , ,

Puree z groszku to świetna alternatywa dla tradycyjych ziemniaków :) Nie dość, że jest smaczne, to jeszcze bardzo ładnie wygląda na talerzu w towarzystwie kontrastującej marchewki. Do tego filet z kurczaka i mamy zdrowy, kolorowy i pełnowartościowy obiad :) 

Photobucket

KURCZAK Z GROSZKOWYM PUREE I IMBIROWĄ MARCHEWKĄ 
(2 porcje) 
2 filety z kurczaka, 
2-3 marchewki (ok. 200g), 
250g zielonego groszku (świeży lub mrożony), 
1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
½ cebuli, 
1,5 łyżki oleju, 
1 łyżeczka masła, 
100ml mleka, 
świeża kolendra (ewentualnie natka pietruszki), 
1 płaska łyżeczka cukru, 
sól i pieprz, 
słodka papryka w proszku, 
curry w proszku 

Filety umyć, osuszyć, natrzeć papryką w proszku, curry, solą, pieprzem i łyżką oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. 
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i starty imbir. Smażyć na małym ogniu ok. 1 minuty, dodać cukier i odrobinę soli. Wlać ok. ¼ szklanki wody i gotować 8-10 minut, aż marchewki zmiękną, a woda odparuje. 
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju w osobnym rondlu. Wrzucić groszek i mleko, gotować, aż groszek będzie miękki (5-7 minut). Kolendrę lub natkę pietruszki posiekać i wrzucić do ugotowanego groszku. Całość zmiksować na puree. Doprawić solą i pieprzem. 
Filety z kurczaka usmażyć już bez dodatku tłuszczu. 
Podawać razem z marchewką i puree z groszku. 


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2011)


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze