Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dwukolorowy sernik jagodowo-waniliowy

By 00:00

Pierwszy raz upiekłam ten sernik w styczniu, na Dzień Babci. Wyszedł cudnie i smakował doskonale, jednak ponieważ był to prezent, nie miałam możliwości sfotografowania go. Obiecałam sobie, że w sezonie jagodowym zrobię go ponownie. 
I oto jest :) Wilgotny, zbity i kremowy – dokładnie taki, jak lubię najbardziej. 
Tym razem upiekłam go w malutkiej tortownicy (18 cm), która w zupełności wystarcza na nasze potrzeby, więc jeśli ktoś chce więcej ciasta (i więcej przyjemności... ;) trzeba odpowiednio zwiększyć proporcje. Warto! Warto upiec, bo wygląda nietuzinkowo i smakuje przepysznie :) 

Photobucket 

DWUKOLOROWY SERNIK JAGODOWO-WANILIOWY 
150g herbatników kakaowych, 
50g stopionego masła 

warstwa jagodowa: 
250g mielonego twarogu, 
1 duże jajko, 
1 żółtko, 
80g jagód, 
70g cukru,
1 niepełna łyżka mąki 

warstwa waniliowa: 
250g zmielonego twarogu, 
1 duże jajko, 
1 białko, 
90g kwaśnej śmietany (18%), 
60g cukru, 
1 czubata łyżka cukru waniliowego, 
1 niepełna łyżka mąki 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem z papieru do pieczenia. Tortownicę od zewnątrz obłożyć folią aluminiową, tak by była szczelna. 
Herbatniki drobno pokruszyć, zalać stopionym masłem i wymieszać. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Włożyć je na dno tortownicy i dokładnie ubić, dociskając dłońmi. Włożyć do lodówki. 

Warstwa jagodowa: Jagody zmiksować na jednolite puree (mrożone wcześniej rozmrozić, ale nie trzeba osączać z soku – po prostu zmiksować wszystko razem). 3-4 łyżki zmiksowanych jagód odłożyć, a resztę wlać do miski. Dodać twaróg, jajko, żółtko, mąkę i cukier. Całość krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Ciasto przelać na ciasteczkowy spód. 

Warstwa waniliowa: Wszystkie składniki umieścić razem w misce i tak samo krótko zmiksować. Ostrożnie, za pomocą łyżki, nałożyć masę na warstwę jagodową, tak by się nie wymieszały i warstwa biała szczelnie pokryła fioletową. Delikatnie wyrównać powierzchnię. 

 Za pomocą małej łyżeczki z odłożonych wcześniej zmiksowanych jagód zrobić na całej powierzchni sernika małe kleksy. Używając patyczka, zrobić z kleksów dowolne esy-floresy. 
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez ok. 70 minut. Sernik powinien być ścięty z wierzchu i nieco wilgotny w środku, nie piec do tzw. "suchego patyczka". Jeśli ciasto zacznie się nam rumienić, przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia. 
Upieczone ciasto studzić w uchylonym piekarniku. Jeżeli sernik urósł, zaraz po upieczeniu wyjmujemy go i nożem okrawamy krawędzie, aby nie były przylepione do tortownicy, po czym wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Dzięki temu sernik równo opadnie i nie zrobi się krater ;)


(przepis własny)


Photobucket


 

Może zainteresuje Cię również

15 komentarze

  1. Wygląda wspaniale! :) I jeszcze je fioletowe mozaiki, uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny serniczek. My kochamy serniki i jagodowy też się u mnie pojawi,choć bez tej warstwy waniliowej, ale może kolejnym razem skuszę się na Twój?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik jest po prostu uroczy :)
    Ja w tym roku niczego jagodowego nie zrobię, bo w naszym lesie jagody nie zaowocowały :(

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie - robi wrażenie.
    a jagody z wanilią - wspaniałe smakowe połączenie.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny kolor!
    mniam, apetyczny serniczek <3
    pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5 !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudowny! ranyyyyyyy jak pięknie wygląda:) zapisuję go do zrobienia:D:D:D już mam ochotę!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pysznie wygląda:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie, arcydzieło :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik wygląda przepięknie, jeszcze takiego nie jadłem - lubię takie kolory. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne wzory, może go zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie serniki, chyba sie skusze i zrobie jak dorwe jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Te wzory na powierzchni hipnotyzują mnie ;)

    OdpowiedzUsuń