Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa z groszku i pesto

By 10:39 , , , ,

Banalnie łatwa i szybka do przygotowania zupa, która idealnie spisze się w kryzysowych sytuacjach, np. gdy gotowanie obiadu się przedłuża, a domownicy marudzą, że głodni ;) Do tego jest smaczna, pożywna i ma świetny kolor. 
Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, ja odrobinę go zmodyfikowałam.




ZUPA Z GROSZKU I PESTO 
(4 porcje) 
3 szklanki wody, 
400g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego), 
2 cebulki dymki, 
2 ząbki czosnku, 
sól, pieprz, 
odrobina soku z limonki lub cytryny, 
4 łyżki bazyliowego pesto 

Wodę zagotować w garnku. Dodać groszek, pokrojone dymki (razem ze szczypiorem i posiekany czosnek. Wszystko razem gotować pod przykryciem, aż groszek będzie miękki. Dodać 2 łyżki pesto, całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta – dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem do każdej miseczki nałożyć po trochę pozostałego pesto. 


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze