Zupa z groszku i pesto
Banalnie łatwa i szybka do przygotowania zupa, która idealnie spisze się w kryzysowych sytuacjach, np. gdy gotowanie obiadu się przedłuża, a domownicy marudzą, że głodni ;) Do tego jest smaczna, pożywna i ma świetny kolor.
Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, ja odrobinę go zmodyfikowałam.
(4 porcje)
3 szklanki wody,
400g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
2 cebulki dymki,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
odrobina soku z limonki lub cytryny,
4 łyżki bazyliowego pesto
Wodę zagotować w garnku. Dodać groszek, pokrojone dymki (razem ze szczypiorem i posiekany czosnek. Wszystko razem gotować pod przykryciem, aż groszek będzie miękki. Dodać 2 łyżki pesto, całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta – dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem do każdej miseczki nałożyć po trochę pozostałego pesto.
![(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1Ck7GKVt6mfpcasSW6c0tE_ABdG9g7DLIZejROKsB0lD8pUNvjvE-_4xKwJqMmea0WziuoWJRXwFivJZ0bXZZIwpUJLDZ0whQ_FTRvavjW6lzumURLxUXWDZps_wfgQWwYu7cANsbuw/s200/_DSC3638-002.jpg)
2 komentarze
pyszny zielony krem. Dzisiaj też będę robić taki na obiad:)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Właśnie się gotuje.. :)
OdpowiedzUsuń