Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto na pizzę

By 00:01 , , ,

Dzisiejszy wpis traktuje o rzeczy zupełnie podstawowej, czyli cieście na pizzę :) Wydawałoby się, że drożdżowe to drożdżowe i nie ma tu zbyt dużego pola do kombinacji, ale przeglądając wpisy w internecie zauważyłam, że wielu osobom sprawia on pewne trudności. Czasami ciasto wychodzi twarde jak kamień, czasami przypomina bułę, a czasami po prostu ‘czegoś mu brakuje’. Dlatego przy okazji robienia pizzy postanowiłam podać osobny przepis na samo ciasto. Ulubione. Według mnie najlepsze spośród tych, które próbowałam. A próbowałam różnych: na drożdżach suszonych, na świeżych, z różną ich ilością itd. To jest dla mnie idealne: umiarkowanie miękkie, bardzo smaczne i nie rośnie jak szalone, co jest ważne, jeśli lubimy cienką pizzę. Z podanej ilości składników wychodzą 3 pizze o średnicy ok. 25 cm lub 2 pizze o średnicy ok 35 cm. 

Photobucket 

CIASTO NA PIZZĘ 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 15 g drożdży, 
  • 150 g letniej wody, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 1 płaska łyżeczka cukru, 
  • spora szczypta soli, 
  • szczypta suszonego oregano albo ziół prowansalskich 

Drożdże wkruszyć do niedużego garnuszka, posypać cukrem, a po 1-2 minutach wymieszać z połową ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż rozczyn podrośnie. Resztę mąki przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, sól, oliwę i resztę wody. Wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 równe porcje. Każdą rozwałkować na cienki okrąg, podsypując mąką. Na pizzy ułożyć ulubione dodatki. Piec w najwyższej możliwej temperaturze piekarnika (ważne!) przez kilkanaście minut, aż ciasto lekko się zarumieni. 


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, dodać cukier i 75 g wody, wymieszać 2 min/37 st. C/obr. 1. Dodać pozostałą wodę, mąkę, sól i oliwę oraz (ewentualnie) zioła, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 równe porcje. Każdą rozwałkować na cienki okrąg, podsypując mąką. Na pizzy ułożyć ulubione dodatki. Piec w najwyższej możliwej temperaturze piekarnika (ważne!) przez kilkanaście minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
 

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. Wg mnie sposobem na ciasto do pizzy jest odpowiednia ilość oliwy i wody. Nigdy nie leję całej wody do mąki od razu, tylko stopniowo, dzięki czemu wiem, kiedy ciasto będzie elastyczne i lśniące, a nie za suche lub za mokre. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię niemal identyczne, uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja znam identyczny przepis, z tym że zamiast wody dodaje mleka :) ciasto zawsze mi wychodzi z tym przepisem, z innymi to różnie bywało :D

    OdpowiedzUsuń
  4. żnam ten przepis-jest naprawdę dobry!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Mogę prosić o jakieś konstruktywne uzasadnienie? Wielokrotnie robiłam wg tego przepisu i nigdy się nie zawiodłam, nie rozumiem więc, dlaczego "lipa"?

      Usuń
  6. a ile drozdzy instant?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15g świeżych drożdży odpowiada 4-5g drożdży instant :)

      Usuń
  7. przepis na ciasto super. jedną pizzę zrobiliśmy w blaszce od tarty, drugą na płasko. Nie wiem, co blaszka robi, ale ciasto wyszło smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szanowna Mirabelko, przepis jest jak najbardziej bezkonkurencyjny w sensie smaku, dziękuję za niego, stosuję z powodzeniem. Mam jedną kwestię techniczną - w czasie wykładania ciasta na blachę ciężko jest je rozciągnąć - jest ono mocno usieciowane i na tyle sprężyste, że rozciągnięte wraca za chwile do poprzednich rozmiarów albo przynajmniej kurczy się w denerwujący sposób. Czy jest na to jakaś metoda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest ten sam problem. Czy zna Pani może powód Pani Mirabelko ?

      Usuń
    2. Powód znam - to gluten, który sprawia, że ciasto jest sprężyste :) Natomiast jedynym sposobem jaki znam to albo rozciągać aż do skutku, albo rozciąnąć od razu na większy format niż jest potrzebny. U mnie dzieje się tak samo. Staram się zawsze rozciągać lub wałkować ciasto bardziej niż (wydawałoby się) to potrzebne, ponieważ na blasze zawsze trochę się podkurcza.

      Usuń
  9. polecam również ciasto z dodatkiem słodkiej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis urzekł mnie już samą swoją formą i Twoim opisem, a po skorzystaniu stwierdzam, że jest magiczny. Stop pizzy z lokalu :-)

    OdpowiedzUsuń