Ciasto na pizzę
Dzisiejszy wpis traktuje o rzeczy zupełnie podstawowej, czyli cieście na pizzę :) Wydawałoby się, że drożdżowe to drożdżowe i nie ma tu zbyt dużego pola do kombinacji, ale przeglądając wpisy w internecie zauważyłam, że wielu osobom sprawia on pewne trudności. Czasami ciasto wychodzi twarde jak kamień, czasami przypomina bułę, a czasami po prostu ‘czegoś mu brakuje’.
Dlatego przy okazji robienia pizzy postanowiłam podać osobny przepis na samo ciasto. Ulubione. Według mnie najlepsze spośród tych, które próbowałam. A próbowałam różnych: na drożdżach suszonych, na świeżych, z różną ich ilością itd. To jest dla mnie idealne: umiarkowanie miękkie, bardzo smaczne i nie rośnie jak szalone, co jest ważne, jeśli lubimy cienką pizzę.
Z podanej ilości składników wychodzą 3 pizze o średnicy ok. 25 cm lub 2 pizze o średnicy ok 35 cm.
CIASTO NA PIZZĘ
- 300 g mąki pszennej,
- 15 g drożdży,
- 170 g letniej wody,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- spora szczypta soli,
- szczypta suszonego oregano albo ziół prowansalskich
Drożdże wkruszyć do niedużego garnuszka, posypać cukrem, a po 1-2 minutach wymieszać z połową ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż rozczyn podrośnie. Resztę mąki przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, sól, oliwę i resztę wody. Wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 równe porcje. Każdą rozwałkować na cienki okrąg, podsypując mąką. Na pizzy ułożyć ulubione dodatki. Piec w najwyższej możliwej temperaturze piekarnika (ważne!) przez kilkanaście minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę, wymieszać 3 min/37 st. C/obr. 1. Dodać mąkę, sól i oliwę oraz (ewentualnie) zioła, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 równe porcje. Każdą rozwałkować na cienki okrąg, podsypując mąką. Na pizzy ułożyć ulubione dodatki. Piec w najwyższej możliwej temperaturze piekarnika (ważne!) przez kilkanaście minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
19 komentarze
Wg mnie sposobem na ciasto do pizzy jest odpowiednia ilość oliwy i wody. Nigdy nie leję całej wody do mąki od razu, tylko stopniowo, dzięki czemu wiem, kiedy ciasto będzie elastyczne i lśniące, a nie za suche lub za mokre. :)
OdpowiedzUsuńJa robię niemal identyczne, uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńJa znam identyczny przepis, z tym że zamiast wody dodaje mleka :) ciasto zawsze mi wychodzi z tym przepisem, z innymi to różnie bywało :D
OdpowiedzUsuńżnam ten przepis-jest naprawdę dobry!
OdpowiedzUsuńLipa
OdpowiedzUsuńMogę prosić o jakieś konstruktywne uzasadnienie? Wielokrotnie robiłam wg tego przepisu i nigdy się nie zawiodłam, nie rozumiem więc, dlaczego "lipa"?
Usuńa ile drozdzy instant?
OdpowiedzUsuń15g świeżych drożdży odpowiada 4-5g drożdży instant :)
Usuńprzepis na ciasto super. jedną pizzę zrobiliśmy w blaszce od tarty, drugą na płasko. Nie wiem, co blaszka robi, ale ciasto wyszło smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńSzanowna Mirabelko, przepis jest jak najbardziej bezkonkurencyjny w sensie smaku, dziękuję za niego, stosuję z powodzeniem. Mam jedną kwestię techniczną - w czasie wykładania ciasta na blachę ciężko jest je rozciągnąć - jest ono mocno usieciowane i na tyle sprężyste, że rozciągnięte wraca za chwile do poprzednich rozmiarów albo przynajmniej kurczy się w denerwujący sposób. Czy jest na to jakaś metoda?
OdpowiedzUsuńU mnie jest ten sam problem. Czy zna Pani może powód Pani Mirabelko ?
UsuńPowód znam - to gluten, który sprawia, że ciasto jest sprężyste :) Natomiast jedynym sposobem jaki znam to albo rozciągać aż do skutku, albo rozciąnąć od razu na większy format niż jest potrzebny. U mnie dzieje się tak samo. Staram się zawsze rozciągać lub wałkować ciasto bardziej niż (wydawałoby się) to potrzebne, ponieważ na blasze zawsze trochę się podkurcza.
Usuńpolecam również ciasto z dodatkiem słodkiej papryki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis urzekł mnie już samą swoją formą i Twoim opisem, a po skorzystaniu stwierdzam, że jest magiczny. Stop pizzy z lokalu :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie:) Ludzi używacie robotów do wyrabiania ciasta tak mnie ciekawi? Ja mam kohersen mycook i bardzo mocny, ręcznie by mi się nie chciało
OdpowiedzUsuńJa aktualnie wyrabiam w Thermomixie :) wcześniej używałam zwykłego robota kuchennego z hakami do ciast drożdżowych oraz własnych dłoni :)
UsuńA ja nigdy nie umiałam zrobić naprawdę dobrego ciasta :( Ale dzięki za przepis, może według Twojego pomysłu wreszcie ciasto wyjdzie jak należy.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Dobre ciasto to podstawa do pizzy :) Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy!
OdpowiedzUsuńZgadza się. Odpowiednie ciasto do pizzy to klucz do sukcesu. Niestety nie jest to wcale takie łatwe zadanie, jakby się mogło wydawać.
OdpowiedzUsuń