Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kompot truskawkowy z kardamonem

By 12:14 , ,

Sezon truskawkowy zbliża się ku końcowi. W tym roku odważyliśmy się nastawić wino truskawkowe, które od niespełna tygodnia nieśmiało pyrka sobie w baniaczku. Jestem ogromnie ciekawa czy cokolwiek z tego będzie, bo doświadczenie w winiarstwie mam kompletnie zerowe ;) 

Z kompotem jest dużo prostsza sprawa, bo uda się każdemu i zawsze :) Dlatego zrobiłam kilka słoików na jesienno-zimowe czasy. Smak truskawek podkręciłam kardamonem, który doskonale pasuje do wielu owoców. Smakuje wspaniale. 


KOMPOT TRUSKAWKOWY
  • 1 kg truskawek,
  • 2 litry wody,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Truskawki umyć, odszypułkować, zalać zimną wodą. Dodać cukier i kardamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Gotowy kompot można schłodzić i pić od razu, albo zapasteryzować w słoikach.

Ja pasteryzuję przetwory „na sucho” w piekarniku. W tym celu wkładam puste, umyte słoiki oraz zakrętki do zimnego piekarnika i nagrzewam do 120 stopni. Piekę ok. 20-30 minut. Następnie ostrożnie wyjmuję i zalewam gorącym kompotem. Zamykam mocno i ponownie wkładam do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam kompoty w środku do całkowitego wystudzenia.


Truskawkowy zawrót głowy 2013

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. jak wkładasz ponownie słiki do peirkaernika to stawiasz je nakrętką do dołu,c zy "normalnie"?

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować tego połączenia :) A czy kompot śliwkowy też można doprawić kardamonem czy lepiej cynamonem?

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszny:) odważne połączenie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę iść do ciebie do domu w zimę i zjeść twoje truskawki :O :DDD

    OdpowiedzUsuń
  5. z kardamonem - brzmi świetnie!:)

    OdpowiedzUsuń