Obsługiwane przez usługę Blogger.

Orientalny miks z makaronem ryżowym i soczewicą

By 10:26 , , , , , ,

Potrawa trochę niepozorna, jednak smaczna i nad wyraz sycąca. Na niedzielny obiad może nie bardzo się nadaje, bo jednak wyglądem nie porywa, ale na szybki obiad w środku tygodnia, kiedy nie mamy za dużo czasu – jest idealna. 

 

ORIENTALNY MIKS Z MAKARONEM RYŻOWYM I SOCZEWICĄ 
(2 porcje) 
100g makaronu ryżowego, 
½ szklanki czerwonej soczewicy, 
200g brokułów, 
garść fasolki szparagowej (może być mrożona), 
1 cebulka dymka, 
1 szklanka bulionu warzywnego, 
100ml mleka kokosowego (u mnie light), 
1 łyżka oleju, 
½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry, 
½ łyżeczki mielonego kuminu, 
½ łyżeczki kurkumy, 
szczypta pieprzu, 
1 łyżka sosu sojowego, 
świeża kolendra 

Brokuły oczyścić i pokroić na małe różyczki. Cebulkę dymkę pokroić wraz ze szczypiorem. Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. 
Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy (ziarna kolendry, kumin, pieprz i kurkumę). Smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać cebulkę dymkę, soczewicę, fasolkę i brokuły. Dokładnie wymieszać, wlać bulion i sos sojowy. Całość gotować ok. 10 minut. 
W tym czasie makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do warzyw na patelni. Wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. 
Na koniec posypać potrawę świeżą kolendrą. 


(przepis z magazynu "To jest pyszne" 2/2012 z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. bardzo interesujące danie ;)
    mnie się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba przyznać, że wygląda to bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. W składnikach jest mleko kokosowe, a w przepisie mleko sojowe. Czy to błąd?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzi o mleko kokosowe, nie sojowe. Dziękuję za wyłapanie błędu :)

    OdpowiedzUsuń