Obsługiwane przez usługę Blogger.

Patatas bravas

By 11:33 , , , ,

Patatas bravas oznacza dosłownie „dzikie ziemniaki” i jest to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich przekąsek, jakie serwowane są chyba w każdym barze tapas. Smażone ziemniaki podawane z pomidorowym, aromatycznym sosem to w pewnym sensie hiszpańska wersja frytek z ketchupem. Są pyszne :) 

Photobucket 

PATATAS BRAVAS 
(2-4 porcje, zależnie od wielkości) 
800g ziemniaków, 
2 ząbki czosnku, 
igły z 2 gałązek rozmarynu, 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (pominęłam), 
sól, 
oliwa 

sos: 
1 cebula, 
4 ząbki czosnku, 
3 świeże czerwone papryczki chili (dałam o wiele mniej), 
1 mała marchewka, 
½ puszki pomidorów, 
1 łyżka octu sherry (zastapiłam octem winnym), 
świeży tymianek, 
sól i pieprz, 
oliwa 


Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i obgotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut, tak by zaczęły mięknąć, ale zachowały kształt. Odcedzić i zostawić na durszlaku, aby odparowały. 

W tym czasie przygotować sos bravas: Cebulę i czosnek posiekać. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Oczyszczone z nasion papryczki chili drobno posiekać. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek i marchewkę. Smażyć razem na małym ogniu przez kilka minut, aby marchewka zmiękła, ale się nie zrumieniła. Dodać listki z kilku gałązek tymianku i papryczki chili i podsmażać jeszcze chwilę. Dodać pomidory z puszki i ocet, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i koprem. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec zmiksować blenderem. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć je, od czasu do czasu obracając, aby przyrumieniły się ze wszystkich stron. Na mniej więcej minutę przed końcem smażenia dorzucić plasterki czosnku i igiełki rozmarynu. 
Usmażone ziemniaki można nałożyć na talerz i polać sosem albo wymieszać z sosem przed podaniem. 


(przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Olivera, wyd. Insignis, 2010)


Z książką w kuchni zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze