Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tartaletki straciatella z truskawkami

By 00:02

Tartaletki to bardzo wdzięczny kulinarnie temat, bo nawet z prostych składników mogą uczynić nad wyraz elegancki deser. I chyba ZAWSZE ładnie wyglądają ;) Moja propozycja to pyszne tartaletki z kremem straciatella na bazie bitej śmietany i mascarpone, udekorowane truskawkami maczanymi w czekoladzie. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają ;)


 Photobucket 

TARTALETKI STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI 
(6 sztuk) 
ciasto:
150g mąki, 
80g masła, 
40g cukru pudru, 
1 żółtko 

krem i dekoracja: 
150g gorzkiej lub mlecznej czekolady, 
250g śmietanki kremówki, 
250g serka mascarpone, 
150g gęstego jogurtu naturalnego, 
3 łyżki cukru pudru, 
1 łyżka cukru waniliowego, 
600g truskawek, 
150g gorzkiej lub mlecznej czekolady 

Masło posiekać razem z mąką, dodać cukier puder, żółtko i łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto i wylepić nim 6 foremek do tartaletek. Foremki włożyć do schłodzenia: do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą złociste. Ostrożnie wyjąć z foremek i ostudzić. 
Truskawki umyć, osuszyć i wstawić do lodówki na godzinę (schłodzone owoce łatwiej jest oblepić czekoladą). Po tym czasie 100g czekolady stopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Nabijając truskawki na widelczyk, maczać ich czubki w czekoladzie i kłaść na talerz czekoladową stroną do góry. 
Serek mascarpone zmiksować razem z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i wmieszać ją do masy. 50g czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy, lekko przemieszać razem. 
Krem nałożyć do tartaletek, na wierzchu ułożyć owoce w czekoladzie. Całość schłodzić w lodówce.


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2010)
 

Photobucket


Truskawkowy zawrót głowy 2013

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. boskie!!! ale na mojej diecie to nie przejdzie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniałe. :) Zgadzam się, tartaletki zawsze wyglądają super! Musze sobie w końcu kupić takie foremki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. tartaletki do dobro narodowe Francuzów ;) kocham je prawie w każdej postaci ;0)

    OdpowiedzUsuń
  4. wycałowałabym kogoś, kto by mi zaserwował taką babeczkę:) mmmm pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  6. musze wypróbowac ten krem kiedyś
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz racje, (prawie) zawsze ladnie wygladaja. Twoje nawet wiecej niz ladnie - to chyba urok tych truskawek w czekoladzie...

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł z tymi truskawkami w czekoladzie :) Dodają uroku a i jak smakują! Dziękuję za udział w akcji! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń