Obsługiwane przez usługę Blogger.

Schab pod pierzynką z kurek

By 12:24 , ,

Koniec lipca, zatem nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności jaką są kurki. Niestety zakupione, a nie zbierane samodzielnie, no ale najważniejsze, że wylądowały w pysznej potrawie :) Schab pieczony z kurkami i porem jest kruchy, miękki i aromatyczny. Doskonały na niedzielny obiad. 

Photobucket 

SCHAB POD PIERZYNKĄ Z KUREK 
(4 porcje) 
4 kotlety schabowe bez kości, 
250g małych kurek,
1 por, 
100g sera żółtego (np. gouda), 
2 łyżki oleju, 
1 łyżeczka suszonego majeranku, 
1 szklanka mocnego bulionu wołowego, 
½ szklanki śmietanki 18% do sosów, 
1 łyżka mąki, 
sól i pieprz 

Kurki i por oczyścić. Por pokroić w plastry. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kotlety z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
Kurki podsmażyć na tłuszczu po mięsie. Po kilku minutach wlać bulion i zagotować. Dodać mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody oraz śmietankę. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec wrzucić pokrojone pory. 
Wszystko to razem rozłożyć na mięsie i posypać startym serem. Naczynie przykryć folią aluminiową i dusić w piekarniku ok. 1,5 godziny. Na mniej więcej 15-20 minut przed końcem zdjąć folię, aby sos mógł zgęstnieć. 


(przepis z magazynu "To jest pyszne" 2/2010 z moimi zmianami) 


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Wygląda pysznie!!!Wprosiłabym się na taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche, delikatne mięso i moje ukochane kurki... O Matko, ale nabrałam ochoty na taki obiad... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, bardzo dobry, polski obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale danie.. :)
    Każdy by się chyba skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zla kobieto! Czy ty wiesz, jak mi sie teraz kurek zachcialo? A tutaj o kurki nielatwo... Wpraszam sie do ciebie na taki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  6. no tak znowu kurki a ja nie mam kurek, proszę o nie katowanie takimi pysznościami:D:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierzynka z kurek bardzo do mnie przemawia! Wieki nie jadlam takiego obiadu... Piekny jest, Mirabelko :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń