Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sos do pizzy

By 16:02 , , , , ,

Ciąg dalszy podstawowych przepisów, czyli mój ulubiony sos do pizzy. Niektórzy używają do pizzy ketchupu lub koncentratu pomidorowego, jednak jeśli zależy nam na prawdziwie włoskim smaku pizzy, warto włożyć trochę więcej wysiłku i zrobić taki sos. Różnica jest zdecydowanie zauważalna :) 

Photobucket 

SOS DO PIZZY 
1 puszka pomidorów, 
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki cukru, 
sól i pieprz, 
świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek i bazylia 

Pomidory wraz z zalewą przelać do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Całość zmiksować na jednolitą masę. Przelać do rondelka i gotować na niedużym ogniu ok. 10 minut, aż nadmiar wilgoci odparuje i sos się zagęści (im szerszy rondel – lub nawet nieduża patelnia – tym większa powierzchnia parowania i szybsze zagęszczenie sosu). 

Sosu wystarcza na 3 pizze o średnicy ok. 30 cm. 

Można zrobić od razu większą ilość sosu i zamrozić go lub zapasteryzować.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Keczup? Nie ma takiej opcji. Tylko sosy :)
    Przede wszystkim pomidorowy. Dokładnie taki, jak ten :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My tak samo, jak robimy pizzę, to z sosem własnej roboty, i takie same składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez zawsze sama robie sos:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Do pizzy musi być sos! Keczup to zbrodnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis super :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię taki sam tylko dodaję jeszcze trochę oliwy

    OdpowiedzUsuń