Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto z bobem i salami

By 19:00 , , ,

Bób niejedno ma oblicze i potrawy z jego wykorzystaniem można znaleźć w kuchniach wielu krajów europejskich. Tym razem tematem naszego wspólnego gotowania z Maggie, Dobromiłą, Panną Malwinną, Martynosią, Mopsikiem i Bartoldzikiem były potrawy z kuchni włoskiej z wykorzystaniem tegoż pysznego, letniego strączka :) 
Ja postawiłam na klasykę, czyli risotto, które świetnie smakuje w chyba każdym wydaniu. Smak przełamałam lekko pikantnym salami. Było pysznie. 

 

RISOTTO Z BOBEM I SALAMI 
(2 porcje) 
125g ryżu do risotto, 
300g bobu, 
100g salami w kawałku, 
½ cebuli, 
¼ szklanki białego wina, 
ok. 250ml bulionu drobiowego, 
1 łyżka masła, 
1 łyżka oliwy, 
sól i pieprz, 
oregano i tymianek (świeże lub suszone), 
25g parmezanu 

Oliwę i masło rozgrzać na patelni, wrzucić posiekaną cebulę i chwilę smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone salami i jeszcze chwilę smażyć. Wsypać ryż i smażyć, mieszając, kilkanaście sekund, aż zrobi się szklisty. Ostrożnie wlać wino i mieszając, poczekać aż płyn odparuje. Następnie dodawać porcjami bulion i gotować na maleńkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy (w razie potrzeby dać więcej bulionu, jego ilość zależy od gatunku ryżu). 
W tym czasie w garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić bób i gotować 6-7 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. 
Gdy ryż będzie już prawie gotowy, wrzucić bób, doprawić potrawę solą, pieprzem i ziołami. Dusić jeszcze kilka minut. Na koniec wymieszać ze startym parmezanem.

 
 (Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze