Obsługiwane przez usługę Blogger.

Deser z cantuccini i porzeczek

By 14:02 , , ,

Niedawno upiekłam ciasteczka cantuccini, więc postanowiłam wykorzystać tę okazję oraz porzeczkowy sezon i wypróbować przepis na deser, który wypatrzyłam już dawno temu. Migdałowe sucharki, bezy, krem z jogurtu i mascarpone, a całość przełamują kwaśne, czerwone owoce. Wszystko to świetnie do siebie pasuje i tworzy prosty, acz pyszny deser :) 

Photobucket 

DESER Z CANTUCCINI I PORZECZEK 
(2 porcje) 
100g czerwonych porzeczek, 
2-3 ciasteczka cantuccini,
3-4 małe bezy, 
100g serka mascarpone, 
150g jogurtu naturalnego, 
3 łyżeczki cukru pudru, 
1 łyżeczka cukru waniliowego, 
1-2 łyżki amaretto lub rumu, 
30g gorzkiej czekolady, 
listki mięty lub melisy do dekoracji 

Mascarpone, jogurt, cukier, cukier waniliowy i amaretto zmiksować razem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 
Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji. 
Ciasteczka cantuccini i bezy pokruszyć, a czekoladę posiekać. 
W szklankach lub pucharkach układać na przemian warstwy kremu, cantuccini i bez, porzeczek i czekolady. Udekorować odłożonymi porzeczkami i listkami mięty lub melisy. 


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2011) 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. mmmm porywam jedną szklaneczkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ochotę na jeden deserek, ale nie wiem czy został jak Martyncia porwała szklaneczkę...?

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny deserek! Porzeczki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pyszny:) Dziękuję za udział w akcji Porzeczkowo. Pozdrawiam http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń