Obsługiwane przez usługę Blogger.

Papardelle z pietruszkowo-tymiankowym pesto

By 11:00 , , , , ,

Ten makaron, jak widać po zdjęciu (cudownie pachnące bzy w tle) robiłam jeszcze w maju. Nie wiedzieć czemu, fotka zapodziała mi się w moich folderach ze zdjęciami i jakoś tak wyszło, że przepis trochę odszedł w zapomnienie. Pora go jednak zdecydowanie odkurzyć, bo jest naprawdę super. Wspaniały w swej prostocie. Niby włoski, a jednak z naleciałościami kuchni polskiej. Według mnie, oscypek jest godną konkurencją i fajnym urozmaiceniem dla parmezanu. A na dodatek obiad robi się dosłownie w 15 minut :) 


PAPARDELLE Z PIETRUSZKOWO-TYMIANKOWYM PESTO
(4 porcje) 
  • 400 g makaronu papardelle (może być każdy inny, dowolny rodzaj), 
  • 2 garście natki pietruszki, 
  • 1 garść tymianku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ¼ szklanki płatków migdałowych, 
  • ¼ szklanki pestek dyni, 
  • 5-6 łyżek oliwy, 
  • sól i pieprz, 
  • 2 małe oscypki 

Pestki dyni i płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do blendera i zmiksować razem z tymiankiem, natką, czosnkiem i oliwą. Dodać trochę soli i pieprzu. W razie potrzeby wlać jeszcze trochę oliwy, jeśli konsystencja pesto będzie zbyt gęsta. 
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem. Nałożyć porcje makaronu na talerze, każdą posypać cienko krojonymi plasterkami oscypka. 


(przepis z jednego ze starych numerów gazetki „Palce Lizać” z moimi małymi zmianami) 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Wygląda cudownie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie ta przyjazna dla budzetu alternatywa dla tradycyjnego pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie prościzny, co szybkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie, smacznie. Uwielbiam oscypka i może konkurować z każdym serem.

    OdpowiedzUsuń