Obsługiwane przez usługę Blogger.

Słodkie gryczane placki z truskawkami i serkiem miętowym

By 14:22 , ,

Coś dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną. Słodkie placuszki przekładane miętowym serkiem i truskawkami to świetna propozycja na niezbyt obfite drugie danie obiadowe :) Ewentualnie deser – dla tych, co nie uznają słodkich obiadów. Według przepisu, placki robi się na bazie kaszy gryczanej ugotowanej na mleku, ale jestem pewna, że nie będzie w smaku specjalnej różnicy, jeśli użyjemy kaszy gryczanej gotowanej normalnie, w wodzie (która, na przykład, została nam z poprzedniego dnia). 

 

SŁODKIE GRYCZANE PLACKI Z TRUSKAWKAMI I SERKIEM MIĘTOWYM 
(4 porcje) 
  • 5 jajek, 
  • 40 g cukru pudru, 
  • szczypta soli, 
  • 50 ml kefiru, 
  • 200 g ugotowanej na mleku kaszy gryczanej, 
  • 50 g mąki pszennej, 
  • 200 g twarogu, 
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • 1-2 łyżeczki posiekanej mięty, 
  • 250 g truskawek, 
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder do posypania 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kefir, mąkę, ugotowaną kaszę i delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i ponownie delikatnie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej i na niezbyt dużym ogniu smażyć z obu stron nieduże placuszki. Usmażone placki kłaść na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. 
Twaróg rozkruszyć widelcem i połączyć z jogurtem, miodem i miętą. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić. 
Placuszki przekładać masą serową i posypać cukrem pudrem (ja zapomniałam ;)). Podawać z truskawkami. 


(przepis z magazynu „Palce lizać extra” 1/2011, z moimi niewielkimi zmianami) 


Truskawkowy zawrót głowy 2013

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze