Obsługiwane przez usługę Blogger.

Słodkie gryczane placki z truskawkami i serkiem miętowym

By 14:22 , ,

Coś dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną. Słodkie placuszki przekładane miętowym serkiem i truskawkami to świetna propozycja na niezbyt obfite drugie danie obiadowe :) Ewentualnie deser – dla tych, co nie uznają słodkich obiadów. Według przepisu, placki robi się na bazie kaszy gryczanej ugotowanej na mleku, ale jestem pewna, że nie będzie w smaku specjalnej różnicy, jeśli użyjemy kaszy gryczanej gotowanej normalnie, w wodzie (która, na przykład, została nam z poprzedniego dnia). 

Photobucket 

SŁODKIE GRYCZANE PLACKI Z TRUSKAWKAMI I SERKIEM MIĘTOWYM 
(4 porcje) 
5 jajek, 
40g cukru pudru, 
szczypta soli, 
50ml kefiru, 
200g ugotowanej na mleku kaszy gryczanej, 
50g mąki pszennej, 
200g twarogu, 
2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 
2 łyżeczki miodu, 
1-2 łyżeczki posiekanej mięty, 
250g truskawek, 
olej do smażenia, 
cukier puder do posypania 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kefir, mąkę, ugotowaną kaszę i delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i ponownie delikatnie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać olej i na niezbyt dużym ogniu smażyć z obu stron nieduże placuszki. Usmażone placki kłaść na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. 
Twaróg rozkruszyć widelcem i połączyć z jogurtem, miodem i miętą. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić. 
Placuszki przekładać masą serową i posypać cukrem pudrem (ja zapomniałam ;)). Podawać z truskawkami. 


(przepis z magazynu „Palce lizać extra” 1/2011, z moimi niewielkimi zmianami) 


Truskawkowy zawrót głowy 2013

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Takich placuszków jeszcze nie jadłam,a do tego truskaweczki...pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podobają. Muszą być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, a zdjęcie cudne:)

    OdpowiedzUsuń