Słodkie gryczane placki z truskawkami i serkiem miętowym
Coś dla tych, którzy lubią kaszę gryczaną. Słodkie placuszki przekładane miętowym serkiem i truskawkami to świetna propozycja na niezbyt obfite drugie danie obiadowe :) Ewentualnie deser – dla tych, co nie uznają słodkich obiadów. Według przepisu, placki robi się na bazie kaszy gryczanej ugotowanej na mleku, ale jestem pewna, że nie będzie w smaku specjalnej różnicy, jeśli użyjemy kaszy gryczanej gotowanej normalnie, w wodzie (która, na przykład, została nam z poprzedniego dnia).
SŁODKIE GRYCZANE PLACKI Z TRUSKAWKAMI I SERKIEM MIĘTOWYM
(4 porcje)
- 5 jajek,
- 40 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 50 ml kefiru,
- 200 g ugotowanej na mleku kaszy gryczanej,
- 50 g mąki pszennej,
- 200 g twarogu,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1-2 łyżeczki posiekanej mięty,
- 250 g truskawek,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kefir, mąkę, ugotowaną kaszę i delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i na niezbyt dużym ogniu smażyć z obu stron nieduże placuszki. Usmażone placki kłaść na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Twaróg rozkruszyć widelcem i połączyć z jogurtem, miodem i miętą. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić.
Placuszki przekładać masą serową i posypać cukrem pudrem (ja zapomniałam ;)). Podawać z truskawkami.
(przepis z magazynu „Palce lizać extra” 1/2011, z moimi niewielkimi zmianami)
4 komentarze
Takich placuszków jeszcze nie jadłam,a do tego truskaweczki...pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają. Muszą być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńPyszności, a zdjęcie cudne:)
OdpowiedzUsuń