Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chłodnik kurpiowski

By 10:30 , , , , ,

Czy w takie upały możliwe jest jedzenie jakiejkolwiek innej zupy niż chłodnik? Ciężko mi to sobie wyobrazić... ;) Dlatego z buraczków, które zostały mi po przygotowaniu ryżu z botwinką, zmajstrowałam łatwy i pyszny chłodnik kurpiowski. 


Photobucket 

CHŁODNIK KURPIOWSKI 
(2 porcje) 
3 nieduże, młode buraczki z botwinki, 
500ml kefiru lub zsiadłego mleka, 
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%, 
½ długiego ogórka, 
1 łyżka soku z cytryny, 
2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
sól i pieprz, 
2 jajka ugotowane na twardo 

Buraczki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Ogórek również obrać i pokroić w kosteczkę podobnej wielkości. Kefir lub zsiadłe mleko wymieszać ze śmietaną, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać buraczki, ogórek i szczypiorek, wymieszać. Całość schłodzić w lodówce (minimum godzinę). Podawać z cząstkami jajek. 


(przepis podpatrzony w jednym ze starych numerów „Poradnika domowego”) 


Nakarm Cukrzyka latem

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Smakowicie wygląda :)
    Nominowałem Cię do Liebster Blog Award :)
    http://mymankitchen.blogspot.com/2013/06/jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem-i.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) bardzo lubię chłodnik:)

    OdpowiedzUsuń